ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Egymilliárd forintos Tanyafejlesztési Program indulhat 2011-ben

A Nemzeti Ügyek Kormánya -a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szakmai programja alapján - egymilliárd forintos Tanyafejlesztési Programot indít jövőre. A program révén a Kormány megoldást kínál mindazokra a problémákra, amelyekkel a több mint háromszázezer tanyán élő honfitársunk nap mint nap szembesülni kényszerül - Balogh József írása.
Létrehozva: 2010. november 17., 15:49 | Utoljára frissítve: 2010. november 18., 13:37
nyomtat küld

A különböző statisztikákból megállapítható, hogy Magyarországon a tanyavilág alapvetően négy megyére jellemző: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyére valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részeire. Ez a nagy magyar Alföld jelentős részre, más megközelítésből az ország területének közel egynegyede. A tanya, mint hagyományos gazdálkodási létforma sajátos társadalom-földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosság, amely a magyar nemzeti örökség, így pedig a közös európai kultúra részét képezi.

A Gyurcsány-Bajnai korszak kormányai tendenciózusan megfeledkeztek a magyarországi tanyás térségekben élőkről, így az elmúlt évek során nem sikerült mérsékelni azokat a hátrányokat, amelyek hosszú évtizedek óta megkeserítik a tanyákon élő emberek mindennapjait. Magam is tanyasi ember lévén sorsunk jobbítása, a magyarországi tanyás térségek megmaradása érdekében alakítottam meg munkatársaimmal közösen 2007-ben a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületét (MTÉE), amely a több mint háromszázezer tanyán élő honfitársunk közös ügyeit képviseli immáron negyedik éve, szoros szakmai együttműködésben a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséggel, az áprilisi kormányváltás óta pedig a Nemzeti Ügyek Kormányával.

1998 óta vagyok Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületének, Kunszentmiklós és térségének országgyűlési képviselője. Itt, a Felső-Kiskunságban található a Homokhátság, az ország legnagyobb tanyás térsége, az itt élők több mint 15%-a tekinthető tanyán élőnek.

Képviselői munkám során mindig is nagy figyelmet fordítottam sorstársaim: a tanyákon élők ügyére. Parlamenti felszólalások, törvényjavaslatok, írásbeli beadványok révén igyekeztem a mindenkori Kormány illetékeseinek figyelmét felhívni a magyarországi tanyás térségek problémáira, hol több, hol kevesebb sikerrel.

2008. november 15-én az MTÉE és a Nemzeti Fórum közös szervezésében került sor a "Tanyavilág a Parlamentben" c. konferenciára az Országház egykori főrendiházi termében. 2009-ben nyújtottam be több képviselőtársammal közösen a "Tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről" szóló H/9338. számú országgyűlési határozati javaslatot, amely felkérte a Kormányt, hogy a tanyás térségek fejlesztésére tegyen hathatós lépéseket. Sajnos az érdemi cselekvéssel az akkori szocialista Kormány adós maradt.

A most körvonalazódó tanyaprogram főbb elemeit költségvetési módosító javaslatként - ellenzéki képviselőként - az elmúlt években már beterjesztettem az Országgyűlés elé, azonban a vidékre felesleges koloncként tekintő szocialista kormánypolitika és az azt támogató szociálliberális parlamenti többség minden alaklommal lesöpörte az asztalról, tanyafejlesztési célokra nem voltak hajlandóak forrást elkülöníteni az ország költségvetéséből.

A szocialista kormányokkal szemben Orbán Viktor miniszterelnök úr több alkalommal bizonyságot tett amellett, hogy szívügyeként tekint a magyarországi tanyás térségekre. A "Tanyavilág a Parlamentben" c. konferencián bejelentette, hogy az MTÉE tanyaprogramját a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség beilleszti programjába, 2010. április 7-én pedig meghívásomra látogatást tett a felső-kisunsági tanyavilágban és lakossági fórumot tartott Kerekegyházán, ahol ígéretet tett arra, hogy a polgári oldal választási győzelme esetén kiemelt figyelmet fordít majd a több mint háromszázezer tanyán élő honfitársunkra.

Ennek jegyében alakult meg vezetésemmel idén májusban a parlamenti Fidesz-frakció Tanyaügyi Munkacsoportja, amelyben kilenc országgyűlési képviselőtársam, köztük négy államtitkár tevékenykedik. A munkacsoport a kormányváltást követő hónapokban számos előremutató javaslatot tett le az asztalra, amelyeket a Kormány kellő nyitottsággal fogadott. Orbán Viktor miniszterelnök úr kormánya többek között olyan javaslatainkat építette bele a kormányprogramba, mint például a vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás eltörlése, a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeinek könnyítése, a belvíz elvezetését tiltó jogszabályok módosítása, az alkalmi munkavállalás feltételeinek egyszerűsítése illetve az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések szigorítása az import visszaszorítására.
A 2011-es költségvetés-tervezetben szereplő, egymilliárd forintos keretösszegű Tanyafejlesztési Program a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szakmai programja illetve a "Tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről" szóló határozati javaslat alapján került megtervezésre.

A tanyaprogramra szánt egymilliárd forintos keretösszeg hét fő területre összpontosul. Ezek a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása, a tanyás térségek rossz állapotú dűlőútjainak karbantartása, a tanyás térségek közbiztonságának javítása, a tanyák energiaellátásának javítása, tanyafelújítás, a tanyagondnoki szolgálat erősítése, valamint a tanyasi áruk piacra jutásának elősegítése. Látható: az átfogó Tanyafejlesztési Programmal a Kormány hathatós megoldást kínál a tanyás térségek legégetőbb problémáira.

Meggyőződésem, hogy a Tanyafejlesztési Program révén a Nemzeti Ügyek Kormánya jelentős lépéseket tesz a magyarországi tanyák és tanyás térségek megőrzése, fennmaradása érdekében, amely nélkül mi magyarok mindahányan szegényebbek volnánk.

Balogh József
országgyűlési képviselő
az MTÉE elnöke
a Kisgazda Parlamenti Szakmai Munkacsoport tagja

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem