ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A karvaly-tőke les a magyar termőföldekre

Most aztán kell az új közösségi agrárpolitika, a la politique agricole commune. Teljes gőzzel üzemel a brüsszeli lobby-gépezet. Egyre nagyobb a nyomás Dacian Ciolos-ra az Európai Unió mezőgazdasági biztosára annak érdekében, hogy 2014-től az uniós támogatások tegyék lehetővé, hogy a nagytőke végre össze tudja harácsolni Magyarországon a földek jelentős részét.
Létrehozva: 2012. február 9., 15:33 | Utoljára frissítve: 2012. február 9., 15:34
nyomtat küld

A Közös Agrárpolitika (CAP) reformjának részeként az Európai Bizottságban egyesek azt javasolják, hogy az európai uniós támogatások történelmi bázis-alapon kerüljenek kifizetésre. Az, aki a még ezután kijelölésre kerülő bázis időszakban vesz fel területalapú támogatást, az örök időkre megszerezze meg ezt a jogot, aki meg nem, az soha többé ilyet nem igényelhessen.

Olyan országokban, mint Magyarország, ez tragikus következményekkel fog járni. A magyar termőföld 62 %-kát tőkés társaságok bérlik a több millió föld-tulajdonostól. Ők, a reform következtében megszerezik a támogatási jogosultságot, a földtulajdonosok meg elveszítik azt.

Aki el fogja veszíteni a támogatási jogosultságot, az soha többé nem lesz képes már arra, hogy maga művelje a földjét, mert támogatás nélkül olyan versenyhátrányba kerül, ami, különösen a tőkeszegény kistulajdonosoknak, behozhatatlan.

Nagy valószínűséggel, a történelmi bázis-alapon támogatási jogosultságot szerző tőkés-társaságok a haszonbérleteket sorra fel fogják mondani, hiszen ők már a támogatásokhoz akkor is hozzá fognak jutni, ha egy kapavágást sem tesznek.

Ezt követően az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően meg fogják követelni a föld-tulajdonosoktól, hogy a területeiket legalább kultúr-állapotban tartsák, azaz legalább a parlagfű irtásáról gondoskodjanak.
       
Támogatás nélkül azonban nem lesznek képesek sem nyereségesen termelni, sem pedig a kultúr-állapotban tartásról gondoskodni. Ekkor jön a „minden fűszálat büntetni fogunk” elv, és brutálisan nagy összegű bírságokat fog kiszabni a zöld-hatóság.

És már célba is értünk!

A karvaly-tőkének nincs más feladata, mint nyájasan széttárni a karját és mondani: „Mi készségesen segítünk a bajba került termőföld-tulajdonosokon, és megvesszük a földjeiket. Például hektáronként egy fillérért.”

Igaz, hogy Ausztriában, mondjuk a Bécsi-medencében, 1 hektár termőföld forintban kifejezve legalább 8 millió forintot ér hektáronként - „Na! De kérem! Ne vacakoljunk már azokkal az „ostoba” részletekkel!”

 A lényeg az, hogy az EU új agrár-reformjának életbe lépésével szinte egy időben, 2014. április 30-án le fog járni Magyarországon a termőföld-vásárlási moratórium, és a külföldiek korlátozás nélkül vehetik a földet. „Ugye, az EU döntéseit nem lehet felülbírálni?” „Az a tagállamok számára kötelező!”

  Az idegen nagy-tőke végre, szinte teljesen ingyen meg tudja szerezni a Magyar Föld java-részét! Végre teljessé fog válni a magyarok végleges kifosztása. „Előre!” „Hajrá EU!” „Éljen és virágozzék” - az EU 2014-es agrárreformja!

Önök biztosak abban, hogy ennek így kell lennie?
     
Az olvasói levelet beküldte: Regős Máté, aki közgazdaságtudományi egyetemet végzett okleveles közgazdász

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem