ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Na! Most, akkor mi lesz azokkal a házi-kertekkel?

A minap, családi bevásárlás a TESCO-ban. A kisebbik gyereknek kesztyű, tegnap elhagyta a buszon, a kocsihoz új aksi, a régi már öt éves, félő, hogy megadja magát ebben a hidegben. Az Asszony tisztítószereket rendelt, mosogatószert a konyhába, öblítő-gélt a mosáshoz.
Létrehozva: 2012. február 17., 12:31
nyomtat küld

Már a parkolóban rakodok a kocsiba, amikor egy beszélgetés üti meg a fülemet.

„Lajos! Menj vissza! Van olcsó krumpli! Francia import! Vegyél belőle 5 kilót!”

 A Lajost látásból ismerem. Nem messze egy közeli faluban lakik, kertes családi házban, nagy kerttel, ahol derékig ér a gaz. Lajost szoktam látni a Főtéren, egy narancssárga géppel söpri az utcát. Egyszer panaszkodott is nekem. Fél, mert állítólag ki akarják rúgni az utcaseprőségből. Hát hiába, nagy karrier - nagy jövő az utcasöprés! Pláne, ha azt valaki mezőgazdasági gépész-technikusi oklevéllel, netán diplomával a zsebében teszi. Közben esszük a francia import krumplit, garantáltan takarmány-minőség, merthogy a magyaroknak ugye, az is jó. Valószínű, hogy Ille-el-Vilaine départementben (Bretagne) a francia parasztok a disznóknak röstellték odaadni ezt a minőséget. Gondolták jó lesz ez Magyarországon a TESCO polcaira, had egyék!

Belegondolok, hova jutottunk! Pedig nem mindig ez volt a vélemény rólunk, és talán még ma sem az. Az Atlanti-óceán fölött még mindig a Francia Légierő Bercsényi Vadászezrede gyakorlatozik. „Nomen, est ómen”, és nem véletlen! Jól gondolják, a Rákóczi-szabadságharc legendás tábornokáról az elnevezés. Azt is gondolom, hogy nem feltétlenül helyes az a bal-liberális elképzelés, ami szerint a falvakat el kell népteleníteni. A termőföldeken pedig iparszerű, gigaüzemi-termelést kell folytatni, hiszen az, aztán az igazán nyereséges és 1 000 hektárra elég felvenni egy traktorost! Na! Ugye? Az egykori falusi lakosság majd meghúzódik a város-széli nyomortelepeken, ahol nem lesz gond velük, mert az ottani körülmények között az emberek korán halnak, ami azzal az „előnnyel” is jár, hogy az életük során befizetett nyugdíj-járulékukat egy összegben el lehet lopni, - úgy -, mint a korábban felhalmozott állami vagyonnak a jelentős részét. Na! Hát! Csak tudják a bal-liberális elvtársak, hogy mit akarnak.

A kérdések azért mégis-csak megfogalmazódnak:

Szükség van-e, az általános iskolákban a háztartástani ismeretek oktatására?

Ezen belül szükség van-e, a házi-kertek használatának, gondozásának és művelésének az oktatására?

 Szükség van-e, a házi-kerti zöldség és gyümölcs feldolgozásának az oktatására? Jó-e, ha a gyermek 10 és 14 éves életkora között a gyakorlatban is megtanulja, hogy hogyan kell a káposztafejeket legyalulni és savanyítani, továbbá hogyan kell a gyümölcsöket befőzni és télre eltenni? Jó-e, ha a gyermek 10 és 14 éves életkora között a gyakorlatban is megtanulja, hogy hogyan kell a kerti hulladékokat, valamint azt, amit ő otthon nem akar megenni, mert válogat az étel között, a házi-sertéssel megetetni? És! Ha böllért is hívunk, aki segít a házi-sertés feldolgozásában, azért a hurka és a kolbász készítését, valamint a tepertő kisütését vajon jó-e, ha a gyermek a felnőtt-kor küszöbén, már mégis-csak megtanulja?

 Valóban úgy van, hogy Magyarországon francia krumplit és TESCO - minőségű holland sertéshúst kell enni a falun élő embereknek?

 Valóban úgy van, hogy Magyarországon egy középfokú mezőgazdasági végzettséggel, netán diplomával rendelkező embernek utcát kell söpörni egy vidéki kisváros főterén?

(Papp Tamás, Pápa)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem