ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Válasz Papp Tamásnak a házikertekről

Szerkesztőségünk ez úton köszöni Papp Tamás, kedves olvasónk értékes észrevételeit.
Létrehozva: 2012. február 21., 15:22 | Utoljára frissítve: 2012. február 21., 15:23
nyomtat küld

 

Valóban úgy van, ahogyan Papp Tamás írja, minden az oktatással és a neveléssel kezdődik. És! Ha már nevelünk, feltétlenül az a célszerű, ha a gyermekeinket az életre neveljük. Ami óta a világ a világ, a gyerekeknek a Föld minden országában meg kell tanulniuk az élet folytatásához szükséges tudnivalókat. Ez így van a példaként említett Franciaországban is, ott ahol a gazdálkodás tudománya ma is apáról fiúra száll, gondoljanak csak Bretagne tradicionálisan híres sajtkészítésének a titkaira. Magyarországon súlyos károkat okozott a kollektivizálásnak nevezett átszervezés. Mert, miközben valóban mintaszerű nagyüzemi gazdálkodás valósult meg, megszakadt a gazdasági tudás generációk közötti átadásának a folyamata. Az erőszakos tsz-szervezés az 1960-as évek közepére már megszűnt, és még valamennyi apró-pénzecskét is fizetett az akkori hatalom az elorzott földekért, továbbá felismerte a háztáji gazdálkodás jelentőségét és szerepét, de ez már nem tudta a falusi generációk között a káros folyamatokat megállítani. A fő probléma ugyanis az volt, hogy az akkori hatalom a parasztból munkást, a munkásból pedig értelmiségit akart faragni, ami éppen nem lett volna baj, mert Európa nyugati felén is csökkent a mezőgazdasági népesség aránya, de végül ez, erőltetett módon sehova se vezetett.

       Most az a feladat, hogy orvosolni kell az elmúlt 60 év hibáit, ráadásul úgy, hogy az erények ne vesszenek el, csak a hibák múljanak el a fejünk fölül.

Továbbra is igaz, hogy a tudatformálás egyik legfontosabb eszköze még mindig a televízió. Tehát, érdemes végig gondolni azt, hogy mi lenne ha, a reklámok és különböző zenés műsorok mellett, legalább az állami finanszírozású csatornákon növekedne a gyakorlati ismereteket bemutató tv-adások aránya, ahol neves agrárszakemberek lennének a lakosság segítségére egy sor gyakorlati és gazdálkodási probléma megoldásában.

       Ugyanez a helyzet az iskolai oktatással. A gyakorlati képzés talán egyedül a számítás-technika területén kielégítő. Ez egy nagyon fontos dolog, de nem elegendő. A gyerekeknek egy sor más gyakorlati tudnivalót is meg kell tanulni, egyszerűen azért, hogy képesek legyenek megállni a helyüket az életben. Szintén gyakorlati vonatkozású, hogy a gyermek 10 és 14 éves életkora között legalább egy európai idegen nyelvből ismerjen meg biztos tudással ezer (azaz heti 5) szót és a lakóhelyéhez legközelebb eső helyi nyelvből szintén ugyanennyit. Vajon gondol-e valaki arra, hogy a zalai gyerek egyszer Csáktornya, vagy Lendva piacán adja majd el a terményeit, vagy a Mezőberényben nevelkedő gyerek egyszer majd Temesvár piacára fog szállítani, például fokhagymát és paprikaőrleményt, olyat, amit saját maga termelt. Vagy gondolja még valaki, hogy a Trianoni Békediktátum hermetikus elzártsága az idők végezetéig fenntartható? Akkor, amikor az egész koholmány már a megszületése pillanatában nem csak mélységesen igazságtalan, de korszerűtlen is volt.

       Természetesen mindennek az alapja a termőföld. Föld nélkül nincs élet, tehát annak megtartása nélkülözhetetlen. (Dr. Paál Sándor a KPE-KPSZ szakértője)

2012. március 10-e a Magyar Föld védelmének a napja

       2012. március 10-én, szombaton 11 órakor Budapesten, az V. kerületben a Deák téren, Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál várunk mindenkit a Magyar Föld védelmében sorra kerülő nagy-gyűlésünkre. Mi ott leszünk! /Kisgazdák/

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem