ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Miért nem röfögnek a disznók?

Egy Komárom megyei kis faluba, Hántára voltam hivatalos. Az öreg Aladár bácsi ünnepelte neve napját. Úgy 50 évvel ezelőtt, még a szüleimmel volt jó barátságban és engem is kedvelt apró gyerekként. Innen a meghívás.
Létrehozva: 2012. február 22., 14:45
nyomtat küld

A most, a 90-es éveinek az elején járó ember, szabadkozással kezdte. „Tudod Fiam! Főtt-füstölt csülök lesz jófajta tormával a vacsora. Igazán nem tudom, hogy fog-e ízleni, mert a saját vágást tavaly abbahagytam. Ezt, most a TESCO-ból hozattam a szomszéddal, tegnap voltak nagy-bevásárláson. A disznóvágás már nem való egy 90 éves embernek, pedig amióta az eszemet tudom, mindig volt állat a háznál. Az a kis föld, ami a háztájiban megmaradt, mindig meghozta azt a kis kukoricát, amivel azt a két – három sertést fel tudtam nevelni. Meg tudod így az a kis kerti hulladék is, ami keletkezett, sohasem a kukába került, hiszen a jószágok vidáman elropogtatták. Az igazság az, hogy most itt a faluban a nálam 60 évvel fiatalabbak sem tartanak disznót, ebben a műfajban azt hiszem, hogy én voltam az egyik utolsó mohikán.”

Tisztelt Szerkesztőség! Kérem, válaszolják meg nekem, hogy Magyarországon miért nincsenek disznók? Van földünk, termelni lehet rajta kukoricát, lucernát, lóbabot. Van vizük, Hánta határában is ott folyik a patak. Ha máshol nem, de abból lehet itatni, mert annak a vize nem nitrátos. Az tiszta víz, mert az erdőből, a Bakonyból jön. Ha, bele gondolok, együtt van minden, takarmány és ivóvíz az állatoknak, még sincs állat, összedőlnek az ólak. Vajon mi az oka? Vajon miért a TESCO-ban kell megvenni a holland import szalámit?

(Bagó Iván, Komárom)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem