ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Akkor hát, csak had röfögjenek a sertések!

Kedves Bagó Iván! Szerkesztőségünk köszöni az értékes olvasói levelét. Magyarország a 8 millió sertés országa volt, 1990-ben.
Létrehozva: 2012. február 24., 13:19
nyomtat küld

A hazai sertésállomány létszáma több mint 60 éve, a II. világháborút követő években volt utoljára olyan alacsony, mint most, 2012-ben.  Jelenleg 3 millió darab alatt van az állomány. A hazai feldolgozók élőállat-behozatalra kényszerülnek, ami jelenleg az országos vágás 25%-ka.   

Az elmúlt 8 évben 2 olyan év volt, amikor nyereséges volt az ágazat, de az sem mindegy, hogy az állattartók az önköltségük felett 5 %-kal, vagy alatta 10 -, vagy akár 20 %-kal alacsonyabb áron tudnak értékesíteni, mert akkor a többéves egyenleg is komoly veszteségbe fordul. Európa-szerte esett a sertés ára, mégpedig 1,25 €/kg-ról 1 €/kg-ra, ami a nyugati termelőknek még nem jelent veszteséget, de a magyaroknak az ágazat eszköz- és tőke-szegénysége miatt már igen. A kisebb családi gazdaságok ma 250-260 forint/kilogramm önköltség körül dolgoznak, míg a nagyobb gazdaságok ennél 10-20 forinttal magasabb szinten, mert magasabbak a költségeik. 280 forint/kilogramm sertésár mellett az ágazat 30-40 %-a már nyereséget könyvelhetne el.

Könnyebb lesz működtetni a jövőben a kisebb vágóhidakat, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Európai Unió által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a vágás utáni minősítés rendszerét - közölte a Magyar Agrárkamara (MA). A köztestület összegzésében emlékeztet: ezzel egy év múltán teljesült a Magyar Agrárkamara javaslata, amellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy a magáncélra történő marha-, sertés-, juhvágást segíti a Minisztérium, illetve elősegíti a helyben történő állatitermék-forgalmazást is.

Az állattenyésztés és –tartás alapja a fizetőképes kereslet és az ésszerű árakon termelő takarmánybázis. E kettő nélkül lehet ugyan mondani, hogy az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya fontos dolog, de annak nincs semmi értelme. Egyfelől a vágópontok sokaságának a létesítése, és a vágó-termék kiskereskedelem felfuttatása a fontos, másfelől a takarmány-bázis biztosítása. Termőföld nélkül azonban nem létezik elérhető áron, takarmány-bázis. (Dr. Paál Sándor, a KPE – KPSZ szakértője)

2012. március 10-e a Magyar Föld védelmének a napja

2012. március 10-én, szombaton 11 órakor Budapesten, az V. kerületben a Deák téren, Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál várunk mindenkit a Magyar Föld védelmében sorra kerülő nagy-gyűlésünkre. Mi ott leszünk! /Kisgazdák/

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem