ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Szövetkezés - önállóság - jólét

Kiss Károlynak a www.kpe.hu Szerkesztősége ez úton köszöni a „Mi lesz a kis-kertekkel” című, értékes olvasói levelét. Azt mondják, gazdasági válság van. Én pedig azt állítom, hogy nem csak most, hanem már a ’70-es évek eleje óta, - amikor kirobbant az első olajválság -, van az úgynevezett gazdasági válság, ami az akkori MSZMP-s szóhasználattal az volt ugye, hogy: „begyűrűzött” a magyar gazdaságba. Gazdasági válság volt még a kuruc-labanc összecsapás idején, meg a Török Birodalom terjeszkedésekor és a tatárok betörésekor is. Csakhogy, ma idegen hatalmak hadseregei nem fenyegetnek bennünket. És! Ha, legalább ez a veszély nem fenyeget bennünket, akkor még-is csak be lehet rendezkedni arra a fránya gazdasági válságra.
Létrehozva: 2012. március 2., 12:53
nyomtat küld

 

A berendezkedés lépései: belső termelés, belső fogyasztás és e kettő között egy stabil belkereskedelem megteremtése. Ami pedig az olajválságot illeti: a kisebb kertészetekben a ló is képes húzni kiskocsit, a helyi kis-műhelyekben épített ló-vontatású alternáló fűkaszát, ló-vontatású ekét, ló-vontatású kapáló-gépet és ló-vontatású vetőgépet, és így tovább. Most a ló világpiaci ára nem függ szorosan össze a kőolaj világpiaci árával, hanem - inkább az olcsó parlagfű-mentesítéssel, az elhagyott legelőkön - és a helyi műhelyekben a helyi faanyagból, részben pedig a szintén helyben felhasználható vas-anyagból épített mezőgazdasági gépek is olcsóbbak, mint az agrárollót folyamatosan szétnyitó nagyipari gépek. És! Akkor még nem beszéltünk arról, hogy most nem csak a változó kamatozású banki hitelekből lehet megvásárolni a helyben is előállítható és ennél fogva lényegesen olcsóbb, de helyben munkahely-teremtő eszközöket, hanem a magán-megtakarítások összerakott filléreiből is. És! Ha, a magán-megtakarítások összerakott filléreiből vásárolják meg a kistelepüléseken élő kisebb-nagyobb csoportok a feltétlenül szükséges eszközöket, akkor akarva, vagy akaratlanul, de létre jön egyfajta szövetkezés is.

       A másik kérdés az oktatás, mégpedig hiánypótló jelleggel! Évtizedeken át ugyanis az apáról-fiúra szálló tudás-átadás kiesett a falvakban. Nem baj, mert így legalább korszerű alapokról lehet a mezőgazdaság gyakorlati tudás-bázisát megteremteni. De! Természetesen, ehhez a falusi művelődési otthonokat a hosszú téli estéken értelmes továbbképzésekkel kell kitölteni. Ezen belül is a szorosan vett gyakorlati ismereteket kell oktatni.

A szövetkezés másik értelme pedig az értékesítés, a helyi kiskereskedelem és a helyi vendéglátás tárgyi eszközeinek a megteremtése. Ez is pénzbe kerül. Ezért, erre egyik termelő se képes önmagában, mert annyi pénze nincs, de a pénzt azért erre is össze lehet adni, és akkor ez ismét egyfajta szövetkezés.

       Mint látható a lehetőségek kiaknázása falun többlépcsős, türelmes szellemi munkát igényel a pontos elszámolhatóság megteremtése miatt. Ma sok a munkanélküli, de felsőfokú végzettséggel rendelkező ember. Meg van a szellemi kapacitás. Szükség van az Állam gazdaságszervező erejére. A dolgok jó irányba történő tereléséhez pedig szükség van az ésszerű, áttekinthető és leegyszerűsített jogszabályi háttérre. Továbbá, mindez alku-kérdés, az Európai Unió és Magyarország között. Alku arra vonatkozólag, hogy csak a feltétlenül indokolt szabályok betartása legyen kötelező. A többi pedig mehessen a szokásos gyakorlat szerint. Mert a kicsiket eddig is a fölösleges túlszabályozás és az őrülten fölösleges adminisztráció nyomta agyon.

       Ami viszont elengedhetetlenül fontos! Mindennek az alapja a termőföld birtoklása. Magyarország termőföldjének a magyar lakosság tulajdonában kell maradnia! El kell zárni mindenféle olyan mesterkedés előtt az utat, amely a tőkés-csoportok befektetési célú termőföld-szerzését célozzák! A termőfölddel kapcsolatos jogszabályi háttér korszerűsítése tovább nem halasztható és a kisgazdák nélkül el sem képzelhető! (Összeállította: Dr. Paál Sándor, a KPE-KPSZ szakértője)

2012. március 10-e a Magyar Föld védelmének  napja

       2012. március 10-én, szombaton 11 órakor Budapesten, az V. kerületben a Deák téren, Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál várunk mindenkit a Magyar Föld védelmében sorra kerülő nagy-gyűlésünkre. Mi ott leszünk! /Kisgazdák/

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem