ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Termőföld öröklés, vadászati jog őstermelői piacok

Valiczkó Mihály a KPE-KPSZ Párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke levélben fordult dr. Turi-Kovács Bélához, a Kisgazdák országos elnökéhez.
Létrehozva: 2012. március 14., 15:15 | Utoljára frissítve: 2012. március 14., 15:16
nyomtat küld

Tisztelt Elnök Úr!

A földvédelmi törvények megalkotása mellett az ezekhez szervesen kapcsolódó termőföld és gazdálkodást érintő törvényekre is javaslatot kell tennünk. Módosítani kell az örökösödési törvényt, melyben meg kell határozni a termőföld oszthatóságát. Van egy ésszerű határ, melyen belül a termőföld ne legyen osztható ( 1 vagy 2 ha alatt). Hiszen a mai körülmények között – nálunk élő példa is volt – hogy 80 m2 külterületi szántót 5 testvér örökölt.

Eljön a gazdálkodásban „az őrségváltás időszaka”, akik a 90-es években kezdték a gazdálkodást, jelentős része koránál és egészségügyi állapotánál fogva abbahagyja. Amennyiben a családon belül nincs örökös, aki folytatná a gazdálkodást, komplett birtokok, farmok kerülnek szétdarabolásra, felosztásra, amelyek a kialakításkor jelentős állami segítséget vettek igénybe. Az ilyen birtokok felosztását, szétdarabolását törvényi szabályozással meg kellene akadályozni, fel kellene vásárolni az államnak és hosszú távú bérbe kellene adni kezdő vállalkozóknak, fokozott ellenőrzés mellett.

Át kellene alakítani a vadászati törvényt is, természetesen a földtulajdon jogához tartozó vadászati jogot nem kívánnánk megváltoztatni, de a vadászatért járó bérleti díjat ne a föld tulajdonosa, hanem a föld használója vehesse igénybe, mivel a földhasználó szenvedi el a vad által okozott károkat. A tulajdonlap szemlék adatait a vadászat jogosultjának el kellene fogadni, a mai törvények szerint 30 napnál nem régebbi tulajdoni lappal kell igazolni a tulajdon jogot. A tulajdon lap kiváltási ára legtöbb esetben magasabb, mint a vadászati bérletért járó összeg.

A 90-es évek óta jelentősen megnőtt a különféle bevásárlóközpontok építése, sajnos az őstermelői hálózatot segítő piacok létrehozása, kialakítása semmilyen formában nem növekedett.

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem