ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Válasz a termőföldről, vadászati jogról

Ez úton köszöni a KPE - Honlap Szerkesztősége Valiczkó Mihály kedves olvasónk olvasói levelét.
Létrehozva: 2012. március 19., 14:30 | Utoljára frissítve: 2012. március 21., 13:46
nyomtat küld

 

Kedves Valiczkó Mihály! A termőföldek öröklése esetén az örökösök megállapodása a célszerű abban a tekintetben, hogy ki örökli a földet. Természetesen, aki nem örököl, annak az örök-része után a készpénzben történő egyszeri megváltás, vagy haszonbérleti díj jár.

       Amennyiben az örökös-társak mégsem tudnának megegyezni, és az örökölt termőföld sem osztható már tovább - egy bizonyos minimális mérethatár miatt -, a vitát a szakmai érvek kell, hogy eldöntsék. Az kell, hogy a termőföld örököse legyen, aki a legjobb szakmai és tárgyi feltételekkel rendelkezik a földműveléshez. Ebben az esetben a többi örökös-társnak jár pénzben történő ellentételezés, vagy egyszeri megváltás formájában, vagy haszonbérlet alapján. Az Állam hatalma nem dönthet az érintett felek helyett, de képes az érintett felek döntéseit a jog eszközével ésszerű mederbe terelni.

       A vadászati jog vagyoni értékű jog. További vagyoni értékű jog a termőföld használathoz felvehető, - tartalmában és formájában a jövőben folyamatosan változó közösségi - támogatás. Akkor, amikor termőföld-haszonbérleti szerződést írunk alá, abban állapodunk meg, hogy a tulajdonos meghatározott ideig, de legalább egy évig átengedi a tulajdonában álló terület hasznainak a szedését a haszonbérlő javára és ezért a haszonbérlő haszonbérleti díjat köteles fizetni. Téves az a jogértelmezés, ami szerint a vadászati jogból fakadó anyagi haszon, azaz vadász-társaságok által fizetett vadászati hozzájárulás nem a haszonbérlőt, hanem a tulajdonost illetik meg. Ehhez nem szükséges az adott területről szóló és 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kiváltani.

       Mind a Gyurcsány-kormány, mind pedig az Európai Unió több kísérletet tett arra, hogy történelmi bázisjog alapon leválassza a támogatási jogosultságot a termőföld-tulajdonról, ezzel helyzetbe hozva a haszonbérlőket, és ellehetetlenítve a termőföld-tulajdonosokat. A Ptk. 95. §-a azonban világosan fogalmaz az alkotórészről és a tartozékról. Tekintettel arra, hogy a mostani közgazdasági viszonyok között a támogatási lehetőségekre vonatkozó elválasztással a termőföld értéke és használhatósága számottevően csökkenne, illetve a dolog rendeltetés-szerű használata és épségben tartása rendszerint lehetetlenné válna, sem a Gyurcsány-kormány korábbi sem az EU jövőbeni elképzelése nem valósíthatók meg súlyos társadalmi feszültségek nélkül. A Ptk. 460. §-a azt mondja, hogy a mezőgazdasági haszonbérlet megszűntével a földet és a többi haszonbérelt dolgot olyan állapotban kell visszaadni, hogy a termelést megfelelő módon, azonnal folytatni lehessen.

Nagyon fontos! Ezt az olvasói levelet megválaszoló szakértő felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy a KPE országgyűlési képviselője, Patay Vilmos tudományos igényű szakdolgozatot készített a szövetkezésről, amit a Kormány legmagasabb szintjeire is eljuttatott. A dolgozatának egyik nagyon fontos alapvetése az, hogy a termőföld-tulajdonosok által létrehozott szövetségek, azaz új, tulajdonosi alapon szerveződő szövetkezések képesek a termőföld-haszonbérlőkkel szolgáltatási szerződésekben is megállapodni. A szolgáltatásokért természetesen fizetni kell, azonnal és készpénzben, és előre meghatározott tarifák szerint. Ehhez olykor akár forgó-eszköz hitelt is igénybe kell venni. Mindez, szövetségben könnyebb, mint egyedül, nem beszélve az értékesítési lehetőségek kiaknázásáról. A dolog lényege az, hogy a termőföld-haszonbérleti szerződéseknek fokozatosan át kell alakulni szolgáltatási szerződésekké. Ugyanis csak ez lenne képes végleg megvédeni az egykoron pengő-filléreket pengő-fillérekre kuporgató családok kései utódait attól, hogy a családi-földtulajdont a nagytőkés köre az uniós lobbyzás eredményeként kiforgassa a termőföld-tulajdonukból.

       A tulajdoni lap ára valóban magas. Célszerű lenne az eljárási illeték mérséklése minden olyan esetben, ahol a földhivatali igazolás egyszeri gazdálkodási célt szolgál, és ehhez mérten alkalmazható egy egyszerűsített eljárás, kivonatos, egyszerű tulajdoni lappal. A vagyoni értékű jogokról tudni kell még azt is, hogy azok a tulajdon elválaszthatatlan részei.

       Azon túlmenően, hogy a nagy bevásárló központok a hatalmas szilárd-burkolatú autóparkolóikkal és tetőfelületeikkel megakadályozzák a természetes csapadék talajba szivárgását és ezzel teljesen felborítják az adott kis-vízgyűjtő terület vízgazdálkodását, a helyi termelőknek is súlyos károkat okoznak az értékesítési lehetőségek korlátozásával.

       A megoldás valóban a helyi piacok életre keltése a helyben dolgozó termelők összefogásával. Ehhez kell a szövetkezés ereje, és a szövetkezeti mozgalom jövőbeni célszerű szabályozása. Összefogással a helyi termelők is tudnak versenyelőnyt felmutatni. Az ő versenyelőnyük az, hogy kicsi a termőföld és a helyi piac közötti szállítási költségük és a vevő számára betekintést tudnak engedni az élelmiszer-előállítás folyamatába a termőföld talajától egészen az étkező asztalig.

       Ezzel együtt azt sem szabad tagadni, hogy a nagy bevásárló központokban működő élelmiszer-lánc üzletek számos alkalommal visszaélnek a gazdasági erőfölényükkel. Az ilyen visszaélés súlyos jogsértés, ami a hatályos jogszabályok alapján is büntetendő, de a büntető szankciók további szigorítása is indokolt.

(Dr. Paál Sándor PhD, - a KPE – KPSZ szakértője, – a gazdálkodás- és szervezéstudományok doktora) 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem