ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Gondolatok Kunadacsról

Az alábbi levelet honlapunk egyik olvasójától kaptuk. A levél írója több fontos kérdést feszeget, amelyekről úgy gondoljuk a törvényhozóknak is érdemes elgondolkodni. A levelet teljes terjedelmében közöljük:
Létrehozva: 2012. október 30., 15:45
nyomtat küld

Tisztelt Szerkesztőség!
 
 Anyatehén támogatás igénylésnél tapasztalható egy újabb bürokratikus túlburjánzás. Júliusban kellett beadni a nyomtatványokat, amelyeket szokás szerint az állatorvosunk kitöltött és leigazolt (hatósági állatorvosnak kell aláírni), ahogy azt évek óta szokta intézni. Most október elején a többi gazdálkodónak is sorra küldte vissza az igényléseket az MVH hiánypótlásra, hogy írassuk alá és bélyegeztessük le a kérelmet az állatorvossal. Mentünk az állatorvosunkhoz érdeklődni, hogy miért küldték vissza, erre mondta, hogy csak Kecskeméten a vezető állatorvos írhatja alá. Most mindenki mehetett Kecskemétre az MGSZH-hoz, lesni, hogy mikor tudja elcsípni a doktort, nekünk második alkalomra sikerült.
 
 A másik dilemma, amin azért érdemes elgondolkozni szerintem, a földtulajdon politikával kapcsolatban, amit még sehol nem hallottam. Azt lehet hallani végig az indoklásoknál, hogy alacsony áron kell tartani még a föld árát (meg kell védeni a nyugati vevőktől és áraktól), mert a magyar gazdálkodó tőkeszegény, nincs pénze, csak ilyen nyomott áron tud vásárolni. Igen, és mi van a sok kis földtulajdonossal, akinek egypár hektárja van, amin gazdálkodni semmilyen formában nem tud és nem is érdemes, ha eladhatná normális áron, (legalább az Uniós földárak feléért, nem 20 %-ért), abból a pénzből egyéb kis vállalkozást indíthatna, vagy csak egyszerűen a jövedelmét kiegészítené belőle.

Másik példa erre a problémára, van 100 hektár földje egy családi gazdálkodónak (ez egy normális családi méret, amelyből nem fényűzően, de tisztességesen megél egy család), és nagyobb hitel terheli a gazdálkodását, vagy váratlan katasztrófa éri, amely következtében ellehetetlenedik teljesen. Tegyük fel nem éri ilyen baj, de feltétlen egy nagyobb összegű beruházást kell végrehajtania a versenyképessége, életképessége miatt, és arra kényszerül, hogy földet kell eladnia. Amennyiben normális földárak lennének, 5-10 hektár földet elad, és vígan megoldja az anyagi problémáját, területe is marad annyi, hogy alig érzékelhető lesz a kiesés a gazdálkodásban, meg később majd pótolja a területvesztést, ha helyreállnak a dolgai. Nyomott áron való értékesítés esetén lehet, hogy fele földjét el kell adni, akkor viszont már életképtelen marad.
 
Összegezve, az jó törekvés, hogy magyar kézben maradjanak a földterületek, de így kis létszámú a „nagybirtokosok”, tehetősebbek tudnak egyre több földet felvásárolni a nagy létszámú kis földtulajdonosoktól, a nehéz körülmények közt gazdálkodóktól olcsó áron. Ez nagyban nehezíteni fogja az élhető vidék fenntartását, a lakosság helyben tartását, sokkal több embert fog negatívan érinteni az árak alacsony szinten tartása, mint amennyien nyernek rajta. Az állami földeknél sem mindegy, hogy egy millió vagy három, netán öt millió a hektáronkénti ár.
 
Véleményem szerint az államnak kellene úgy beavatkozni, hogy a föld ára minimum 50%-a legyen az Uniós földáraknak, de ugyanakkor különböző praktikákkal kirekeszteni a más országbelieket a tulajdonszerzésből.
 
Kunadacs, 2012. október 30.

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem