ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Szakértői válasz egy gazdálkodó levelére

A jog-gyakorlat hibás ugyan, de legalább nő a bürokrácia: az anyatehén támogatás igénylése során eddig elég volt, ha a gazdánál meglévő anyatehén-létszámot a területileg illetékes hatósági állatorvos igazolta.
Létrehozva: 2012. november 6., 15:18 | Utoljára frissítve: 2012. november 6., 15:19
nyomtat küld

Most már a területileg illetékes megyei fő-állatorvosnak kell az aláírásával igazolnia, hogy a gazda hány anyatehenet tart. Igaz, hogy a helyben illetékes hatósági állatorvos tudja pontosan, hogy a működési területén ki és hány anyatehenet tart, de ezzel az újabb bürokratikus intézkedéssel el lehet érni, hogy a gazda, az állatok gondozása helyett, szaporítva a fölösleges kilométereket utazgasson a telephelye és a megyeszékhelyen működő megyei fő-állatorvos között.
 
       Szerkesztőségünk szakértője komolyan kérdezi, hogy miért?
 
       Más – a kunadacsi gazdálkodó is úgy látja, hogy az új mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény-javaslat számos helyen kiigazításra szorul. Valóban megfontolásra érdemes az a gondolat, hogy a Tisztelt Ház még dolgozzon ezen a javaslaton, mert ez a törvény-javaslat a mostani formájában nem biztos, hogy a kistelepüléseken élő emberek érdekeit szolgálja
 
       Szakértőként én magam is úgy látom, hogy olyan stróman még nem született, aki megfelelő mértékű javadalmazásért ne lenne hajlandó a saját jogosultságát felhasználva termőföldet szerezni és annak használatát, úgymond „fű alatt” a multinacionális nagybirtok részére átjátszani.

Abban sem vagyok biztos, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott termőföld-árak miatt nem fogják megtalálni a tagállami polgárok tömegei a technikai eszközöket a magyar termőföld megszerzéséhez.
 
       A megoldás valóban az, hogy a magyar termőföld piaci ára el kell, hogy érje az Unióban tapasztalható termőföld árak átlagának legalább az 50 százalékát, azaz a felét.
 
       A helyzet ugyanis az, hogy most a magyar termőföld árak az Európai Unió átlagáraihoz viszonyítva 20 százalékos szinten vannak. És! Nincs az a szigorú termőföld-forgalmi törvény, ami ekkora gazdasági feszültséget leszigetel.
 
       Tehát, a fiatal és pályakezdő gazdák termőföldhöz juttatása elsősorban az állami tulajdonú termőföldek bérbeadása és a haszonbérleti díjak beszabályozása útján valósítható meg.
 
       Annak az intézkedésnek a hatását megítélni pedig az olvasóra bízom, amelyben a magyar hatóságok meghatározott idejű helyben lakás mellett megkövetelnék a termőföldek tulajdonosaitól azt a minimális szakértelmet, amely alapján garantálni tudnák az élelmiszer-biztonságot a fogyasztók felé, és mindezt magyar nyelven, hiszen a vevőkör is, az ellenőrző hatóságok munkatársai is és az együttműködő vállalkozások dolgozói is Magyarországon, az Európai Unió hivatalos nyelvén, azaz magyar nyelven beszélnek.
 
       Természetesen, az sem vitatható, hogy a több éves helyben lakás után, a Magyarországon termőföldet vásárolni készülő tagállami állampolgár már tökéletesen beszél magyarul, így a legfontosabb élelmiszerbiztonsági, növényvédelmi és gazdálkodási szabályokból történő vizsga magyar nyelven igazán nem lehet akadály. Azt pedig, hogy a fogyasztó egészsége az első ugye, azt még Brüsszelben sem lehet vitatni.
 
(Dr. Paál Sándor PhD, a KPE-KPSZ szakértője)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem