ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Nagyszabású élőhely-rekonstrukciós projekt

Létrehozva: 2017. február 8., 10:59 | Utoljára frissítve: 2017. február 8., 11:00
nyomtat küld

Bruttó 850 millió forint értékű élőhely-rekonstrukciót hajt végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) a KEHOP program keretében - jelentette be Dr. Kovács Zita a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a projekt keddi sajtótájékoztató rendezvényén a Tiszakürti Arborétumban.
Dr. Kovács Zita hangsúlyozta, hogy a projekt természetvédelmi jelentősége mellett turisztikai és gazdasági szempontból is hosszú távon érvényesülő, kedvező hatások várhatóak, a térség látogatottságának növekedéséből adódóan. A fejlesztésnek köszönhetően élhetőbb környezetet biztosítunk a térség lakossága számára és egyúttal törekszünk arra, hogy a projekt megvalósítása térségi vállalkozók bevonásával történjen – tette hozzá.
A HNPI célul tűzte ki a működési területén található tiszakürti Kis-Tisza komplex élőhely-rehabilitációját, valamint a beregi és nyírségi területeken elhelyezkedő lápok vízutánpótlását. A projekt során olyan országos jelentőségű védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyek fejlesztése valósul meg, melyek unikális jellege nem csak hazánkban, de Európában is kiemelkedő.
A nemzeti park igazgatója elmondta: „A projekt keretében a Közép - Tisza területén  létrehozunk egy 4 ha nagyságú ideiglenes vízborítású vizes élőhelyet, ezzel a beavatkozással biztosítjuk a területen előforduló Natura 2000 jelölőfajok számára a kedvező élőhelyi feltételeket, ezen kívül a tervezett vizes élőhely az itt előforduló gémfélék táplálkozó területeként fog majd működni. Ezzel egyidejűleg 2 km hosszú szakaszon megerősítjük a Tisza árvízvédelmi töltését is.”
Azon túl, hogy a fejlesztés biztosítja a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távú fennmaradását, az élőhelyek megőrzése hozzájárul ahhoz, hogy a projekt által érintett régiók (Nyírség, Szatmár-Bereg) mozaikosságát is fenntartsuk. A beavatkozások segítségével biztosítjuk a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt képviselőinek hosszú távú fennmaradását, emellett a közösségi jelentőségű fajok és közösségi jelentőségű élőhely-típusok természetvédelmi helyzetének javulását.

Fotó: hnp.hu

Boldog István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a tiszakürti Kis-Tiszán való fejlesztés a Tiszazug térségének egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával pedig a térség turisztikai vonzereje is tovább nő. Mint fogalmazott: „Köszönöm, hogy a kormány figyelmet fordít erre a gazdaságilag hátrányos helyzetű körzetre, ezzel is elősegítve a térség felzárkóztatását.”
(Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, kormany.hu)

Fotó: fidesz.hu

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem