ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Fűből készült üzemanyag, amely repülőgépet is hajthat

Létrehozva: 2017. április 10., 12:57
nyomtat küld

A füvet évezredek óta az állatok legeltetésére, illetve takarmányozására használják. A Genti Egyetem kutatói viszont felfedezték, hogy a fűfélékből bioüzemanyagot is lehet készíteni.

Az üzemanyag készítéshez a füvet előzetes feltárás után baktériumokkal kezelik, amelyek a benne lévő cukrot tejsavvá és tejsav származékokká alakítják át, amelyek azután az üzemanyagként alkalmazható kapronsav és dekánsav alapanyagául szolgálnak – írja az energy.economictimes.com.
Az előállítás egyelőre nagyon költséges, és fűből készült üzemanyagból csak minimális, kísérleti mennyiség létezik, a felfedezők viszont már nevet is adtak neki, a gasoline mintájára „grassoline”-nek keresztelték. Valószínűleg az új üzemanyag használatához a motorok bizonyos átalakítására is szükség lesz.

A kutatók azonban meg vannak győződve arról, hogy fű a jövő fontos üzemanyagforrása lehet, mivel nem kell lefúrni érte több száz méterre a föld mélyébe vagy a tenger alá, hanem magától feljön a föld színére, éspedig gyakorlatilag tetszőleges tömegben és évente újratermelhető formában, azaz kimeríthetetlenül. Annyi biztos, hogy – sikeres továbbfejlesztés esetén – a „grassoline” a hagyományos üzemanyagoknál jóval olcsóbb lehet, így elképzelhető, hogy néhány éven belül a repülőgépek üzemanyagát fűből nyerik.
A kutatók megjegyzik, hogy a tejsav a lebomló (biodegradable) műanyagok alapanyaga is lehet, ami a csomagolóanyag gyártásban bír nagy jelentőséggel.
(agroinform.hu, Tóth Endre)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem