ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A műanyag hulladékok kezelése

Létrehozva: 2017. április 28., 14:30 | Utoljára frissítve: 2017. április 28., 14:34
nyomtat küld

Az EU környezetvédelmi miniszterei a máltai EU-elnökség szervezésében, 2017. április 26-án, Vallettában tanácskoztak a műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről.
 
A magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára vezette. Az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére. Az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segít a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira. Több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettségének a vonatkozásában is. Az Európai Unióban jelenleg tárgyalás alatt áll a körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslat, amely hatékony eszköz a tengeri hulladékok mennyiségének a csökkentéséhez is. - A magyar államtitkár rámutatott, hogy a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak. - Az eldobható műanyag tasakok visszaszorítása a magyar termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős. A műanyag zacskók felhasználása 2012 óta kevesebb, mint felére esett vissza. (Forrás: FM Sajtóiroda).
 
Olykor megdöbbentő képsorokat lehet látni az óceánokon úszó polietilénpalack-szigetekről. A Tisza magyarországi szakaszára is jelentős mennyiségű műanyag szemét érkezik olykor. Amennyiben ezeket a káros folyamatokat nem sikerül megállítani nagyon szomorú környezeti állapot fog létre jönni. A Polgári Kisgazdák az egykori paraszti gazdaságok mintájára, korszerű körforgásos gazdaság megszervezését javasolják. Ahogyan az egykori paraszti gazdaságokban sem keletkezett hulladék, mert minden anyagot fölhasználtak, úgy a körforgásos gazdaságot is úgy kell szervezni, hogy az elhasznált anyagok ismét hasznosíthatóak legyenek. A Föld megújulásra nem képes természeti erőforrás készlete véges. Ezért, például a gépiparban, a műszaki szinvonal már most is csak az elhasznált fémek újrahasznosításával őrízhető meg. (KPE).

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem