ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Kihelyezett Bizottsági ülés Pakson

Létrehozva: 2017. május 24., 12:39 | Utoljára frissítve: 2017. május 24., 16:48
nyomtat küld

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága május 23-án a Paksi Atomerőműben tartotta kihelyezett ülését.
 
Az ülésen Hamvas István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója és munkatársai is részt vettek, részletesen beszámolva az erőmű aktuális üzemeltetési, biztonsági és humán erőforrással kapcsolatos kérdéseiről. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a paksi létesítmény bázis erőműként az ország villamos energia termelésének több mint felét valamint a felhasznált villamos energia mintegy 36,5 százalékát biztosítja.

Az eseményen, szakértőként a KPE részéről Kékesi Márton elnökségi tag vett részt.
(kpe.hu)
 

Atomenergia, légköri széndioxid-csökkentés, éghajlat-védelem
 
Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a 2017. május 22-23. között Prágában megrendezett Európai Nukleáris Energia Fórumon: az energetikának – és benne a nukleáris energiának –az emberiség jólétét és a fenntartható fejlődést kell szolgálnia.
 
Az idén 12. alkalommal megrendezett találkozón elhangzott vitaindító beszédében az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomenergia-párti és az antinukleáris országok a légköri széndioxid-csökkentéssel, mint közös nevezővel tudják együtt támogatni a Párizsban lefektetett általános éghajlatvédelmi célok elérését. Ésszerű érvek mentén kell megőrizni az európai atom és zöld forgatókönyvek közti egyensúlyt annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság mellett eredményesen csökkentsük a károsanyag-kibocsátást. A jövő európai energiarendszerének egyszerre kell garantálnia az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a megfizethető energiaárakat. Meg kell teremteni a környezetet nem terhelő technológiai megoldások feltételeit. Ennek olyan közös energiapiaci modell felel meg, amely minden alacsony széndioxid-kibocsátású energiatermelési módnak egyformán lehetőséget biztosít. - Az államtitkár a reményét fejezte ki, hogy az európai döntéshozók a megfelelő szabályozással a gazdaságosság szempontjait figyelembe véve vizsgálják meg a nukleáris energiatermeléssel járó előnyöket és ehhez a megújuló energiaforrások integrálását. Az atomenergia és a megújuló energia-források szembeállítása rossz döntések felé vezetnék Európát. - Aradszki András az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 60. évfordulójára emlékezve azt is elmondta, hogy a közösség az elmúlt évtizedekben eredményesen kezelte az atomenergia békés alkalmazásának kihívásait. Az atomenergia a részes felek hatékony együttműködésén keresztül napjainkban is hozzájárul az európai ellátásbiztonsághoz. Az méltatta a 2007-ben alapított Európai Nukleáris Energia Fórumot. A legfontosabb érdemeként említette a légköri károsanyag-kibocsátás csökkentése melletti elköteleződést. - A magas rangú kormányzati tisztviselők, az Európai Parlament képviselői, az energiaipari nagyvállalatok vezetői, a közigazgatás, az ipar, a pénzügyi szféra és a civil szervezetek delegáltjai részvételével zajló konferenciát Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök, valamint az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos, Miguel Arias Cañete nyitotta meg. Az idei panelvitákon a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek európai uniós kezeléséről, továbbá az engedélyezési eljárások harmonizálásában rejlő potenciális előnyökről és költségekről folytattak eszmecserét a résztvevők. (Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály).
 
Korunk tudományának egyik legfontosabb feladata az energia szükségletek kielégítésének elősegítése részben a természeti erőforrások megóvásával, hasznosításával, másrészt az ember által befolyásolható erőforrások létrehozásával és szakszerű, biztonságos működtetésével. Az erőforrásokkal való gazdálkodás egyik legfontosabb alapelve, hogy az nem okozhat sem az ember, sem pedig az emberi környezet számára károsodást és meg kell akadályozni ilyen vészhelyzetek kialakulását is. Alapvető állami feladat az ennek ellenére bekövetkező károk viselésének egyértelmű szabályozása. Hazánk energia ellátásának nélkülözhetetlen forrása a jelenlegi paksi atomerőmű, amelynek bővítése – az EU által is elfogadott Paks II. – az orosz-magyar országok közötti szerződés létrejöttével, a növekvő energia igények kielégítése miatt halaszthatatlanná vált. Az európai viszonylatban is kiemelkedő beruházás megvalósítása, működtetése és a hulladék biztonságos elhelyezése nem csak a kapcsolódó műszaki-természettudományi kérdések vizsgálatát teszi szükségessé, hanem a mindezekkel összefüggő jogtudományi, jogalkotási és jogalkalmazási feladatokról való gondoskodást is. (KPE - szakértő).
 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem