ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Fordulópontjához érkezik a magyar mezőgazdaság

Létrehozva: 2017. május 24., 13:07
nyomtat küld

Dr. Nagy István a Fölművelési minisztérium miniszterhelyettese: stratégiai cél a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztése. Az Irinyi Terv kiemelten foglalkozik az agrár-ágazattal.
 
Nagy István egy hazai felmérés eredményét ismertetve elmondta a „beruházási klíma” Magyarországon nagyon jó, mivel a megkérdezett gazdálkodók 87 százaléka tervez beruházást 2020-ig, azaz tízből majdnem kilenc gazdaságban várható fejlesztés. Ez számottevő mértékű növekedést mutat a megelőző ötéves időszak adatához képest. 160 milliárd forintos élelmiszeripari gépberuházás realizálódásával a magyar mezőgazdaság fordulóponthoz érkezik. A kész és félkész termékek gyártásának előtérbe kerülésével jelentősen növekedhet az agrárium jövedelmezősége - fejtette ki. Nagy István arról is szólt, hogy 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztési alap nyílt meg, amely többek között hűtőházak, feldolgozó üzemek megvalósulását is segíti.  Mindezek pedig jelentősen javítják a gazdák jövedelmezőképességét. - 2017. augusztus 11-13. között a hajdúsági városban ismét megrendezik a Hajdúsági Expót és  Traktorhúzó Európa Kupát. A 2011-ben létrejött Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület célja a magyarországi traktorhúzás népszerűsítése mellett a mezőgazdasági gépészet, a traktorok világának népszerűsítése. (Forrás: FM Sajtóiroda).

Fotó: feol.hu

A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy a mezőgazdaság korszerű gépi eszközeinek a gyarapítása az egyik leglényegesebb feladat. Az ésszerűen tervezett gépesítés a kisgazdaságok jövőjét biztos alapokra helyezi. Minden olyan gépberuházást, amely egy adott kisüzem számára nem mindennapi szükséglet, kizárólag csak gazdasági, illetve beruházási szövetkezés formájában érdemes megvalósítani. Minden más esetben a drága gépek folyamatos kihasználtsága csak nehezen biztosítható. Nagy teljesítményű traktorok és vetőaggregátorok, valamint betakarító gépek beszerzésekor már pontos tervvel kell rendelkezniük a beruházásban résztvevő partnereknek, hogy az új gép melyik rész-tulajdonosnál, mikor és hány üzemórát fog dolgozni. A gépet kezelő szakember hamar elfárad, tehát a kollégáknak a gépen egymást kell váltaniuk maghatározott időközönként, a dolgozó ember biológiai adottságainak és szükségleteinek optimálisan megfelelő munkaszervezés alapján. A gép azonban nem képes elfáradni, azt karbantartani és folyamatosan üzemeltetni kell. Csak így képes kifizetni önmaga árát, de a versenyképességhez ugyanakkor nélkülözhetetlen.  - A Polgári Kisgazdák ismét felvetik a Magyar Állam által szervezett és az erre alkalmas szakmai befektetők által üzemeltetett, és előre megszabott tarifákkal dolgozó országos gépállomás hálózat létesítését. (KPE - szakértő).
 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem