ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Ígéretesek a magyar-iráni agrárkapcsolatok

Létrehozva: 2017. május 25., 15:55
nyomtat küld

A közel-keleti ország érdeklődik a kiváló magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel egyeztetett a mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról. Számos kétoldalú, magas szintű szakmai és diplomáciai egyeztetést követően fogadta a Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor iráni kollégáját, akivel az eddigi együttműködés elmélyítéséről és bővítéséről tárgyalt. Magyarország kiváló lehetőséget lát a gabona, valamint a zöldség- és gyümölcsvetőmag exportálására, mely mezőgazdasági termékekre a közel-keleti országban van kereslet. Emellett a technológiai transzfer, és egy mindezt koordináló, kétoldalú szakértői testület létrehozásáról is egyeztetett a két fél. Kezdeményezték továbbá az élelmiszergazdasági termékkivitel hatósági engedélyezését szabályozni hivatott, állat- és növény-egészségügyi együttműködést rögzítő tárcaközi szándéknyilatkozat aláírását. - Fazekas Sándor és iráni kollégája tárgyalt iráni gyógynövények magyar feldolgozásának lehetőségéről is. Emellett mindkét fél elkötelezett egy, az agrárkutatás-fejlesztés területét érintő együttműködés kormányközi megállapodás aláírásában.  (Forrás: FM Sajtóiroda)

A Polgári kisgazdák úgy látják, hogy a magyar mező- és élelmiszergazdaság végleg elindult a világhódító útjára. A Föld egyre több országában kedvelik meg a magyar élelmiszeripari termékeket, ami a külkereskedelmi sikerek hosszú sorát nyitja meg. A termelők és feldolgozók, valamint a Magyar kormány agrár-diplomáciai erőfeszítéseinek eredménye lassan minden nap újabb és újabb sikerekben megmutatkozik. Hazánk egyre inkább feliratkozik a nagyvilág élelmiszer-felvásárlóinak a közkedvelt termelőkről vezetett listájára. (KPE)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem