ajánlott oldalak
fórum
-több
 

AIDS-ben elhunytak világnapja 2017-ben

Létrehozva: 2017. május 26., 14:25
nyomtat küld

A San Franciscóból indult kezdeményezés alapján 1983 óta minden év május 3. vasárnapján tartanak megemlékezéseket – jelenleg már a világ kb. 200 országában – az AIDS-ben elhunytakról.
Magyarország 1991-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez és a HIV-pozitív fertőzöttek, illetve az AIDS betegek gondozását, gyógykezelését ellátó Fővárosi Szent László kórház kertjében felállított emlékkőnél és a melléje szintén 1991-ben elültetett fánál jövünk össze évről-évre, hogy elhelyezzük a kegyelet virágait.
Bevett szokás szerint az előző év óta elhunytak keresztneveinek egyenkénti felolvasására is sor kerül. Most a szokottnál sajnos sokkal több, összesen huszonkét név hangzott el.
Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy míg a kezdetekben, mondjuk 20 évvel ezelőtt, döntő részben fiatalokat veszítettünk el, mára már gyökeresen megváltozott a helyzet, köszönhetően a bárki számára ingyenesen is elérhető igen korszerű gyógyszereknek. Így aztán mostanra az elhunytak kb. fele része olyan idős, számos egyéb betegségben is szenvedő emberekből tevődött össze, akiknél gyakorlatilag nem volt összefüggés a fertőzöttség és a bekövetkezett halál között.
Sajnos elgondolkodtató a többiek esete, akik sokszor csak órákat, napokat, esetleg pár hetet töltöttek a kórházban, amikor már esély sem volt arra, hogy érdemi gyógykezelésükre sor kerülhessen. Ők azok, akiknél az előző évek folyamán fel sem merült az orvosokban, hogy ez irányú vizsgálatokat is elvégezzenek – ami csupán egy célzott vérvizsgálatot jelentene – és így számos gyógyintézményt is bejárva sem derült ki alapvető betegségük.
A célzott vizsgálatoknak sokszor akadályát képezi, hogy a szerintem túlzásba vitt személyiségi jogokra figyelemmel előzetesen be kell szerezni az érintett páciens beleegyező nyilatkozatát, holott a diagnózis pontos felállítása mind az egyén, mind pedig a társadalom érdekében állna.
A Polgári Kisgazdák kegyelettel adóznak minden elhunyt, így az AIDS-ben elhunytak emléke előtt is, de ennek az alkalomnak is rá kell világítania arra, hogy sok szempontból gyökeres szemléletbeli változáskora van szükség ahhoz, hogy a fertőzéseket, betegségeket kellő időben felfedezzék, és ily módon kerüljön sor az egyén gyógykezelésére, egyben pedig a fertőzés terjedésének megakadályozására.
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem