ajánlott oldalak
fórum
-több
 

145 éve alapították a GYSEV-et

Létrehozva: 2017. május 26., 14:27
nyomtat küld

Korábban már ismertettem, hogy 1827-ben született a legelső, máig hatályos törvényünk.
A második ilyen régi jogszabályunk 145 évvel ezelőtt született, az 1872. évi XXVII. törvénycikk, melynek címe:
„A Győrtől Sopronon át Ebenfurt irányába az ország határáig vezetendő elsőrendű gőzmozdonyvasút kiépítéséről”
A Ferenc József által aláírt törvény a jelek szerint időtállót tudott teremteni, amikor Erlanger Viktor bárónak adományozta a koncessziós jogot arra nézve, hogy Magyarország nyugati részén, Ausztriát is érintően vasúttársaságot alapítsanak.
Az elmúlt majdnem másfél évszázad alatt két világháború, több forradalom, királyság, tanácsköztársaság, kormányzóság, népköztársaság, köztársaság válogatták egymást és a kommunizmus évei alatt gyakorlatilag a teljes magyar infrastruktúra kizárólagos állami kézbe került.
A közkeletűen is GYSEV-ként ismert cég túlélte az összes rendszerváltást, ami már önmagában is nagy eredmény, de az elmúlt évtizedekben a nagy vasúttársaságot, a MÁV-ot is meghaladó mértékben fejlődött, és változatlanul Magyarország és Ausztria vasúti közlekedésének fontos részét képezi.
Már az 1872-es törvénycikk is feljogosította a mindenkori kormányt arra, hogy mind az utasok, mind az áruszállítás terén meghatározhassa a tarifákat, ami a személyszállításban négy kocsi-osztályra vonatkozott.
Annak érdekében, hogy a vasút kiépítéséhez és fejlesztéséhez megfelelő tőkét lehessen bevonni, feljogosították a koncessziót elnyerő Erlanger Viktort arra, hogy külön részvénytársaságot hozzon létre. Azóta is, és jelenleg is részvénytársasági formában működik a GYSEV.
A Polgári Kisgazdák egyrészről további sikeres működést kívánnak a GYSEV-nek, másrészről őszinte kívánságunk, hogy a mostani és minden további kormányzat is hasonlóan időtálló és prosperáló társaságok alapításában működjék közre a haza javára.
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem