ajánlott oldalak
fórum
-több
 

200 éves a magyar operajátszás

Létrehozva: 2017. május 26., 14:29
nyomtat küld

A Magyar Állami Operaház 2017. június 10-ig 56 előadás keretében mutatja be az elmúlt két évszázad magyar operatermését a MagyarFest elnevezésű seregszemlén.
Ahhoz mérten, hogy csupán 10 milliós ország vagyunk, nagy szó, hogy Budapesten két helyen, a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban, míg vidéken több nagyváros önálló színházi operatársulatánál tartanak előadásokat.
Az első ismert magyar operát 1793-ban Chudy József szerezte, mely sajnos elveszett. Az első fennmaradt és ismert operánk 1822-ből Ruzitska József műve.
Nagy befogadóképessége folytán kiemelkedő szerepet játszik a II. János Pál Pápa téren található Erkel színház, amely tömegközlekedéssel jól megközelíthető, hiszen metrómegálló is van a szomszédságában, de Budapesten üdítő kivételként megfelelő számú parkolóhely is rendelkezésre áll.
Ennyi év távlatából sem tudom megérteni, hogy nem is olyan rég a baloldali-liberális kormányzat és fővárosi vezetés idején egyáltalán miként merülhetett fel az Erkel színház bezárásának és bontásának az ötlete, és őszinte elismerést kell kifejezni mindazoknak, akik - ha a bezárást nem is, - de a bontást megakadályozták.
A jelenlegi polgári kormányzat gyorsan döntött az újranyitásról és elmondható, hogy azóta az Erkel színház megint fénykorát éli! Gyakorlatilag naponta teltház előtt kerül sor az operaelőadásokra, de felkarolták a balett, a musical és a nagyoperett műfaját is.
Ahhoz mérten, hogy nem az ország első operaházáról van szó, igen magas színvonalú a szólóénekesek, a kórusok, a karmesterek, a táncosok és a zenekar teljesítménye és minden darab rendezésénél, jelmezein is kellő igényességgel találkozhatunk.
Egyáltalán nem elhanyagolható kérdés az, hogy még Magyarországi viszonylatban is alacsonynak tekinthető jegy- és bérlet árakat állapítottak meg, ami természetesen tovább növeli a látogatottságot.
Örömmel tapasztaltam több alakalommal is, hogy a nézők körében sok a nyugdíjas és a diák, de emellett mindig számos külföldi is felkeresi az előadásokat.
Az idősebbek és a fiatalok, de döntően talán a vidékiek számára külön is kedvező, hogy a máshol megszokottól eltérően általában már 18 órakor elkezdődnek az előadások, így azok végeztével kényelmesen, tömegközlekedéssel is hazatérhet mindenki. Külön nagy örömömre szolgál minden alkalommal az is, hogy még messze vidékekről is sok különjárati autóbusz hozza-viszi az operabarátokat, akik részben a kedvező jegyárak, részben a számukra is elfogadható időpontok miatt milyen sokan jönnek el távoli helységekből is.
A 200 év neves és elismert magyar zeneszerzőinek, karmestereinek, énekeseinek, táncosainak még a példálódzó felsorolása sem lehetséges, de a Polgári Kisgazdák őszinte elismeréssel adóznak mindazoknak, akik – akár a múltban, vagy a jelenben – bármilyen módon is közreműködtek a magyar operakultúra terén.
 
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem