ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Öntözővíz-hiány Angliában

Létrehozva: 2017. május 29., 16:03
nyomtat küld

Alig csordogál a víz a dél-angliai folyókban, pedig a szigetország a Golf-áramlat mentén fekszik, így az időjárására az eső volt jellemző a közelmúltig. Most azonban 20 év legszárazabb tele után vagyunk.
Amint a Guardian beszámolt róla, még Skóciában is az 1981-2010 közti időszakban lehullott csapadékátlag 82 százalékát mérték, míg dél-kelet Angliában csupán 74, dél-nyugaton és Walesben 72 százalékot. A farmerek arra figyelmeztetnek, hogy a vizet át kell szállítani Nagy-Britannián, miután a szokatlanul száraz tél és tavasz miatt a folyók több mint négyötödében túl kevés a víz az öntözéshez. Pedig sok gazdálkodó a szokásosnál hat héttel korábban kezdte öntözni a növényeket, és különösen a gyümölcstermelők aggódnak amiatt, hogy elfogy a víz. – írja a blog.syngenta.hu. - John Breach, a Brit Független Gyümölcstermelők Szövetségének elnöke arra szólított fel, hogy egy a kormány által finanszírozott vízhálózatot építsenek fel a tervezett nagy sebességű HS2 vasútvonal mellett és vezessék a vizet észak-nyugatról dél-keletre. - Clive Edmed, kenti gyümölcstermesztő szerint a modern, magas hozamú almafajták több vizet igényelnek, és kevésbé ellenállóak az aszállyal szemben, mint a nagyobb gyökérrendszerű régi fajták. Az alma valószínűleg kisebb lesz ebben az évben, és az egyetlen öröm az ürömben, hogy nem valószínű, hogy nagy volumenű importtal kell versenyezni a brit almatermesztőknek, mivel a kontinensen, Franciaországot is beleértve, az aszály és a késői fagyok is eldöntötték a versenyt. (Forrás: agrotrend.hu / blog.syngenta.hu)

„Mindenki által köztudott és elfogadott, hogy a víz az emberi lét alapja. Az összes ókori társadalom kialakulását és megszűnését a víz határozta meg. A vízgazdálkodás a hadsereg után a második legfontosabb központilag irányított és felügyelt tevékenység volt. A vízkészletekkel lehet élni és visszaélni. Számos történelmi példa igazolja ezt, amit világosan érzékelünk, ha tanulmányozzuk az ókori öntöző kultúrákon alapuló birodalmak tündöklésének és bukásának történetét. A társadalom fejlettsége dönti el, hogy a pillanatnyi előnyöket, vagy a hosszú távú fejlődést választják a mindenkori döntéshozók. Az utóbbi szellemi, anyagi, pénzügyi, időbeli áldozatokat jelent, de megéri ezeket az áldozatokat meghozni.”. .”. (Forrás: Paál Sándor, „- A jog, szabályozó szerepe a mezőgazdasági vízgazdálkodásban”, Kaposvári Egyetem, 2009. - P. 123.)
- Az eső magától esik. - Az édesvíz-készletekkel történő gazdálkodás sikerét az emberek egymás közötti viszonya dönti el, amit jogszabályok szabályoznak. Az pedig, hogy ezek a jogszabályok hogyan érvényesülnek, sok tekintetben vízjogi a szakjogászok munkájától függ. (KPE - szakértő)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem