ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Óriási lehetőség a méhészeti ágazatnak

Létrehozva: 2017. május 31., 15:30 | Utoljára frissítve: 2017. november 20., 15:23
nyomtat küld

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Gödöllőn, a Magyar Méhészek 10. Világtalálkozóján: óriási eredmény, hogy az Európai Parlament a méhészeti ágazattal foglalkozik.
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy magyar kezdeményezésre tárgyal az Európai Unió a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről. A javaslat több kedvező változtatást is megfogalmaz a méhészetek számára. Többek között az eddiginél szigorúbban ellenőriznék a mézimportot, valamint az ágazat támogatása a jelenleg évi 36 millió euróról 47 millió euróra emelkedne.  Az Európai Parlament várhatóan néhány héten belül szavaz az előterjesztésről. Magyarország számára ez a téma azért fontos, mert hazánk a harmadik legnagyobb méztermelő ország az Európai Unióban. Emellett az unióba áramló, többször kétes minőségű kínai méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek. Nagy István kiemelte, Magyarországon a méhészkedés hatósági felügyelet mellett, szabályozott és ellenőrzött körülmények között folyik. Hozzátette, hogy fontos szerepet tölt be a méhegészségügyi hálózat, amely rendszeres ellenőrzéssel biztosítja és tanácsadással segíti a méhbetegségekkel szembeni védekezést, mivel Magyarország a nagy méhcsalád-sűrűség és az intenzív vándorlás miatt, fokozottan kitett a betegségek terjedésének.  Arról is szólt, hogy a vásárlói bizalom növelését szolgálják a folyamatos mézvizsgálatok, valamint a termelői méz azonosítására létrehozott méz-zárszalag és a termelői mézesüveg használata is. A méztermelés az elmúlt 10 évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között változott hazánkban. Méztermelésünk alapja az akácméz, amely már hungarikumnak számít. Magyarországon a méhészek száma mintegy 20 ezer, a méhcsaládoké pedig mintegy 1,2 millió. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál - döntő hányadát az Európai Unió országaiba -, belföldön pedig 7-8 tonna méz fogy évente. (Forrás: FM Sajtóiroda).
 
A Polgári Kisgazdák ez úton is köszönetet mondanak Erdős Norbertnek a polgári kisgazda-társadalmat is képviselő európai parlamenti képviselőnek, a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportja tagjának azért az évek óta folytatott megfeszített küzdelemért, amelynek a célja az európai, közöttük a magyar méhészek megbecsülése, és piaci, értékesítési lehetőségeiknek a helyreállítása. Köszönet illeti a Földművelésügyi Minisztériumot, amely az itthoni munkájával segítette Erdős Norbert évek óta folyó érdekképviseleti munkáját. Történt ugyanis az, hogy az európai boltok polcait elárasztották a zömében a távol-keletről származó, de alapjaiban véve ismeretlen eredetű nagyon olcsó „mézek”, amelyeknek a jelentős hányadáról kiderült, hogy cukorszirupból készült löttyök, amik jelentős hányadukban méheket sem láttak, de az európai emberekkel akarták megetetni mindezt.
A Polgári Kisgazdák nagyon remélik, hogy Erdős Norbert és az ebben az ügyben, teljes mértékben mögötte álló Magyar Kormány hatékony fellépésének a következtében ennek a lelkiismeretlen, meghatározó hányadukban távol-keleti nagykereskedők által folytatott trükközésnek egyszer és mindenkorra vége van. Ma Magyarországon mintegy húszezer méhész dolgozik, és a vidéki kistelepüléseken mintegy húszezer magyar család jövedelmét egészíti ki, illetve alapozza meg a méhészkedés, miközben a növénytermesztés számára nélkülözhetetlen ezeknek az ingyen-munkás hasznos és beporzó rovaroknak a léte
. A méhészkesést és a méhek életét mindenképpen védeni kell. (KPE)
 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem