ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Kézi aratóverseny és népi ételek főzőversenye

Létrehozva: 2017. május 31., 15:30 | Utoljára frissítve: 2017. július 10., 12:35
nyomtat küld

A múlt hét végén került sor Karcagon a XIII. Kézi aratóversenyre és Népi ételek főzőversenyére. A korábbiaktól abban tért el az idei rendezvény, hogy egy népes székelyföldi csapat is meghívást kapott rá.

A meghívást Alattyán polgármestere, Koczkás Gábor nyújtotta át a testvértelepülés, Makfalva polgármesterének, Vass Imrének, aki Farkaslaka, Székelyudvarhely, valamint Segesvár közösségeiből szervezte meg a küldöttséget.  Vass Imre és csapata egy nappal korábban érkezett meg Alattyánba, ahol marhalábszár pörkölttel, tájjellegű süteményekkel, pálinkával és borral várták őket. A köszöntő műsort Szíki Károly színművész és Sülyi Károly énekművész tartották. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bíró Zsolt,  a Magyar Polgári Párt elnöke, aki a román parlament országgyűlési képviselője.

Beszédében az anyaországi és elszakított területek közösségeinek napi kapcsolatait emelte ki, mert ez az, ami az élethez szükséges levegőt pumpálja a megmaradásba - hangsúlyozta. Másnap 35-40 fokos hőségben indult az arató-vetélkedő, melyen közel 20 csapat vett részt. A hagyományőrzés óráiban volt idő a múltban való elmélyülésre és a jelenvaló, még a múltban gyökerező szeretetáradatban is megfürödni. A települések csodálatos asztalokat terítettek meg nem csak az aratók, de a vendégek számára is.

Volt azon minden, amit az aratásba indulók fogyasztottak egykor: sültszalonna, friss sajt, aludt tej, pogácsa, sonka, kovászos uborka, fokhagyma és persze pálinka, meg frissen sütött kovászos kenyér. Szólt az ének, mint egykor, az aratónótákból ki sem fogytak. A mezőről énekelve visszatérő aratókat bőséges, bográcsban készült ebéd fogadta, sörrel, mindenféle üdítővel. A felállított sátor-színpadon folyamatos szórakoztató program folyt, a gyerekeknek forgott a népi hinta. Az eredményhirdetésre  délután került sor. A legtöbb díjat a karcagiak vitték el, de a legtöbb különdíjat a székelyek kapták, szám szerint hármat, melyből az egyiket Győrfi Sándor Munkácsy-díjas, Érdemes művésztől, szobrász- és éremművésztől kapták. (Győrfinek 156 köztéri szobra van, 24 díjjal ismerték el munkáit. Jó volt magyarnak lenni Alattyánban és Karcagon! (Forrás: Heti Hang  Szóró, Hangosan mindenről, ami nekünk fontos - Szíki Károly - Eger)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem