ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Egy kis közösség nagy ünnepe

Létrehozva: 2017. május 31., 15:30 | Utoljára frissítve: 2017. október 10., 11:44
nyomtat küld

Édesapámnak a valós, míg nekem a lelki szülőfalum a Sió mellett elfekvő Szabadhídvég – korábban Városhídvég – település.

A faluban gyakorlatilag csak reformátusok éltek, akik 1780 után elhatározták, hogy önálló templomot létesítenek. Az építkezés Szépapám részvételével három éven keresztül tartott, majd 1790-ben került sor a 450 személy befogadására alkalmas templom felszentelésére.
A kétszáz éves évforduló kapcsán 1990-ben nem csupán a falu lakosai, hanem az onnan elszármazottak, sőt az elszármazottak leszármazói számára is istentisztelettel és úrvacsora osztással egybekötött találkozót szerveztek.

Az akkor tapasztalt nagy érdeklődés indította arra a helyieket, hogy immár hosszú évek óta, szeptember végén, vagy október elején rendszeressé vált az „elszármazottak” találkozójának megtartása, mely minden évben az ünnepélyes templomi istentisztelettel kezdődik és ezt követően hosszú órákon keresztül a parókián folytatódik, bensőséges beszélgetéssel.
2017-ben október 7-én került sor a találkozó megtartására, egybekötve a reformáció 500 éves emlékévének megünneplésével. A 400 éves évforduló kapcsán márvány emléktáblát helyeztek el a templomban, és az 500 éves évforduló sem múlhatott el újabb emléktábla leleplezése nélkül.
Jelenleg a megfogyatkozott létszámú egyházközség jövőbe vetett hitét bizonyítja már csupán az is, hogy kijelölésre került a templomban azon emléktábla helye, melyet majd utódaink a 600 éves évforduló alkalmából helyezhetnek el.

A Polgári Kisgazdák mindenkor hangsúlyozták az egyházak kis és nagyobb közösségek megtartó erejének fontosságát és ennek keretében azt is, hogy mennyire fontos az egyének szempontjából is a szűkebb, vagy tágabb szülőföldhöz tartozás érzésének fenntartása, elmélyítése.

Azt, hogy ez sikerrel is járhat, számomra bizonyítja, hogy a szabadhídvégi találkozókon rendre megjelennek olyan unokák, dédunokák is, akiknek születés, vagy lakhely szerint soha nem volt közük a községhez (hiszen sokan külföldről is visszajárnak ide), de a jelek szerint sikerült fenntartani és kiépíteni a lelki kötődést.
Adja Isten, hogy a jövőben is legyenek elhivatott emberek, akik gondoskodnak az ökumené jegyében megrendezett találkozók megszervezéséről ebben a kis faluban is, és szerte a Kárpát medencében.
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem