FIDESZ.HU > Hírek > Környezetvédelem Nyomtatás
Ablak bezárása
Informatikai fejlesztés a klímavédelemben
Létrehozva: 2017. május 31., 15:36 | Utoljára frissítve: 2017. október 10., 14:29

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegház-gáz Adatbázist.
 
A mostani fejlesztés lehetővé teszi a nemzetközi kötelezettségeknek való hatékonyabb megfelelést, és összetett szakmai előrejelzést biztosít. Az adatbázis hozzájárul a klímaváltozással kapcsolatos törekvések sikeréhez, és a fenntartható gazdaság kialakításához. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „KEHOP-1.1.0 Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés” című felhívás keretében 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Nemzeti Üvegház-gáz Adatbázis létrehozására. A Nemzeti Üvegház-gáz Adatbázis kifejlesztésének célja az általános klímavédelmi törekvésekkel összhangban egy olyan, minőségileg új modell létrehozása, amely az eddigi adatbázisokat továbbfejlesztve lehetővé teszi az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló előrejelzések készítését, támogatja az általános gazdasági és ágazati stratégiák tervezését, szakpolitikai döntés-megalapozó tanulmányok készítését. A 2019 nyaráig megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően Magyarország eredményesebben, szakszerűbben és pontosabban felelhet meg a nemzetközi és európai uniós kötelezettségeknek. A kibocsátások nyilvántartásának minőségi javulása egyben klímapolitikai cél is. A feltárt törvényszerűségek és forgatókönyvek ismeretében Magyarország teljesítheti kibocsátás-csökkentési célkitűzését a szénmentes (szakmai kifejezéssel karbon összetevőktől mentes) gazdaságra, történő áttérésben, amely a gazdasági fejlődésre is jótékony hatással van.  (Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)
 
A Polgári Kisgazdák fontos környezetvédelmi szempontja a levegő tisztaságának védelme. Ehhez a szénhidrogén eredetű tüzelőanyag-felhasználást csökkenteni kell. Az elektromos meghajtású közúti járművek és mezőgazdasági gépek nagy mennyiségű villamos energiát igényelnek. Az elektromos áram termeléséhez pillanatnyilag elengedhetetlen az atomenergia előállítás volumenének növelése. Ez mindenképpen indokolttá teszi Pakson az erőmű bővítését és az új áramtermelő blokkok bekapcsolását. Az atomenergia súlyának a növelése nem végleges megoldás, hanem csak arra alkalmas, hogy segítse a magyar gazdaságot olyan lendületbe hozni, amely lehetővé teszi Magyarország általános vízrendezését, részben a talajvíz-háztartás szabályozása és az öntözéses gazdálkodás fejlesztése, részben a hajóutak bővítése, valamint az elektromos áram előállítása érdekében. A hosszú távú megoldást a XXII. században a megújuló energiaforrások hálózatba kapcsolása fogja megteremteni. (KPE)