ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Az közterületi növényvédelemről

Létrehozva: 2017. május 31., 15:39
nyomtat küld

A közterületi növényeken már megjelentek a levéltetvek, a pókhálós molyok, a platánt pedig veszélyezteti az apigno-móniás betegség. Védekezni kell.

A közterületi csonthéjas fajok után a galagonyát is megtalálták a pókhálós molyok – írja Zsigó György. A pókhálós szilvamolynál és a pókhálós gyümölcsfamolynál említi a galagonyát mint tápnövényt. A gyakorló növényvédős ugyanúgy védekezik mindegyik pókhálós molyfaj esetében. A károsítás indulásakor a hernyófészkes ágvégek levágásával is megszüntethető a kártétel.
Megérkeztek a levéltetvek is. A tetvek ellen elő kell venni a permetezőgépeket! A hárs mellett a juharokra, az akácokra és a szivarfákra is veszélyesek a levéltetvek. A nyárfaszösz önmagában nem okoz allergiát, tiszta cellulóz. Ezért a kis tavaszi kellemetlenségért cserébe a lombos nyárfák port fognak, árnyékolnak és oxigént termelnek egész nyáron.
A kétszer is permetezést igénylő növények sorába lépett a platán. A korábbi évekhez hasonlóan, az idén kora tavasszal is súlyos károsítást okozott a platán apigno-móniás betegsége. Hűvös, csapadékos, a leveleket törő szeles heteink voltak. Az erek mentén barnuló levelek és a fiatalon elhaló, csüggedten csüngő hajtások jelezték a gomba fertőzést. -  Ez a kórokozó a csemeték teljes pusztulását is előidézheti! A rákos ágsebekben telel át, ezért a rezes lemosással kell a védekezést elkezdeni. A lehullott levelek összegyűjtése mellett a Topas 100 EC gombaölő szerrel kell permetezni. Érdemes a Decis Megával is kiegészíteni a keveréket, a párosodásra és tojásrakásra készülő platán-csipkéspoloskák ellen. Később még egy, második kezeléssel is kell számolni, mert a kikelt lárvák szívogatását is meg kell akadályozni.
A selyemfényű puszpángmoly hernyói befejezték a táplálkozásukat, már többnyire bebábozódtak. Nemsokára kirajzanak a lepkék. Újra beindul a jól ismert fejlődési ciklusuk. Párzanak, tojásokat raknak, melyekből kikelnek az éhes hernyók. A folytatás már ismert. - Az Agroinform Kft. segítségével felállt az Országos Növényvédelmi Előrejelző Hálózat. A Hálózat Budapesten, Maroslelén, Szombathelyen és Debrecenben figyeli a molyok rajzását. Már működnek a rovarcsapdák is A hétről-hétre frissülő rajzási adatokat láthatóak a www.magyarnovenyorvos.hu és a www.agroinform.hu/kozterulet oldalakon. (Forrás: agroinform.hu/Zsigó György)

A Polgári Kisgazdák felhívják az önkormányzatok figyelmét, hogy a növényvédelmi előrejelzésekre és a helyi növényvédelmi szakemberek véleményére támaszkodva minél előbb kezdjék meg a közterületek növényzetén a feltétlenül szükséges növényvédelmi munkákat. Az időben elkezdett védekezéssel költségek takaríthatók meg. Az elhanyagolt növényvédelem súlyos károkat okozhat, és a helyrehozatala többszörös költség. (KPE)


 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem