ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Kampány a nyúl népszerűsítésére

Létrehozva: 2017. június 1., 14:05 | Utoljára frissítve: 2017. június 1., 14:17
nyomtat küld

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese: országos kampány indul a nyúlhús-fogyasztás hazai népszerűsítésére.
 
Kaposváron, a 29. Nyúltenyésztési Tudományos Napon Nagy István kiemelte, hazánk jelenleg Európa legnagyobb nyúlhús-exportőrének számít, ugyanakkor a hazai nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk.  Itthon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kampányt indít a nyúlhús fogyasztás ösztönzésére. - Nagy István fölhívta a figyelmet a nyúlhús kedvező élettani hatásaira. A promóció céljáról pedig elmondta, azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait. - Az egészségtudatos táplálkozás széleskörű terjedésével egyre nagyobb az igény az egészséges és minőségi fehérjeforrások iránt. A nyúlhús könnyen beilleszthető a modern étrendekbe. Más, népszerű húsfélékkel összehasonlítva a legalacsonyabb a koleszterintartalma és igen zsírszegény. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjéket, amely alkalmassá teszi, hogy diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek is fogyaszthassák. (Forrás: Földművelésügyi minisztérium, Dr. Nagy István miniszter-helyettes)

A Polgári Kisgazdák régóta hangsúlyozzák: a házinyúl tenyésztése rendkívül gazdaságos, ha az a zöldségtermesztéshez kapcsolódik. A zöldségfélék termesztése során keletkező kerti hulladékok tömegtakarmány-bázist képeznek a házinyulak számára. Természetesen az ásványi anyagok, a vitamin-készítmények adagolásáról és a gondos állatorvosi felügyeletről a kerti hulladékok etetése mellett sem szabad megfeledkezni. Mindenesetre a sok kézimunkát igénylő zöldségágazat jövedelmezőségét nagymértékben képes javítani annak a nyúltartással történő kiegészítése. A vidéki kistelepüléseken érdemes helyi nyúlfeldolgozó kisüzemek létesítésével foglakozni, amelyek a kistermelők pénzügyi összefogásán alapulnak. A konyhakészre feldolgozott és légmentes fóliába csomagolt nyúlhús értékes hűtött áru a helyi élelmiszer-kiskereskedelemben. Nem szabad megfeledkezni a szőrme feldolgozásról sem. Igazán jó kalapokat még ma is csak jó minőségű nyúlszőrből lehet készíteni. (KPE)


Fotó: Szeretlek Magyarország

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem