ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A baromfi, a tojás, és a friss tej áfa-csökkentése

Létrehozva: 2017. június 1., 14:08
nyomtat küld

Az állattenyésztést érintő aktuális kormányzati intézkedésekről számolt be a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián, Visegrádon.
 
Feldman Zsolt aláhúzta az Európai Unió tagországai közül 2010-16 között messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány, ezen belül pedig a tehénállomány. A tejhasznú tehénállomány - a két éven át tartó nemzetközi, tejpiaci válság ellenére - 2010 és 2016 között 8 százalékkal lett nagyobb. A húshasznú tehénállomány hat év alatt a kétszeresére bővült. - Feldman Zsolt a baromfiágazat kibocsátással kapcsolatban elmondta, hogy a baromfi-termék kibocsátás változatlan áron számolva a negyedével nőtt a 2010 és 2016 közötti időszakban. Ez a növekedés a hetedik legnagyobb az Európai Unióban. A helyettes államtitkár felidézte: több intézkedés történt a legfontosabb élelmiszerek áfa-csökkentésére vonatkozóan.  Jelezte, hogy az élő- és félsertés áfa-csökkentésével megkezdett, mezőgazdaságot érintő áfa-csökkentési sorozat 2017-ben a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentésével folytatódott,  amelynek hatásait folyamatosan elemzik és az eddigi tapasztalatok alapján pozitívak a hatások. - Feldman Zsolt kiemelte, évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszám alapján az állattartók támogatására, és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására. Ez ösztönözi az állattartást Magyarországon. Ennek keretében egy anyatehén után több mint 49 ezer forint, egy anyajuh után mintegy 7 ezer 800 forint, míg egy tejhasznú tehén után több mint 104 ezer forint összegű támogatást vehetett igénybe egy gazdálkodó a 2016-ban benyújtott támogatási kérelme alapján. (Forrás: Földművelésügyi minisztérium, Feldman Zsolt helyettes államtitkár)

A Polgári Kisgazdák fontosnak ítélik az gazdasági haszonállat-létszám növelését. A gyepterületek minőségének a megőrzése folyamatos legeltetést igényel. A kistelepüléseken élő embereknek munkalehetőségekre van szüksége. Ehhez segít hozzá a gazdasági haszonállat-tartás, továbbá a hús-, tej-, bőr- és szőrme-ipari feldolgozó-kapacitások bővítése. Az állattartó telepekre és az élelmiszeripari beruházásokra jutó pénzügyi kereteket úgy érdemes felhasználni, hogy kiemelten célszerű támogatni azokat a kistermelőkből összeálló csoportokat, amelyeknek a tagjai a megtakarításaikat összeadva, kövös erővel igyekeznek megvalósítani egy-egy állattartó telepet és az ahhoz kapcsolódó kisvágóhidat, élelmiszeripari kisüzemet, vagy akár az ahhoz kapcsolódó és a közvetlen értékesítést szolgáló kisboltot, illetve kisvendéglőt. A lényeges az, hogy a vidéki aprófalvas települések lakói tisztességes polgári életkörülményeket biztosító jövedelemhez jussanak. Ennek minden feltétele meg van a magyar vidéken, és ez a termőföld és az édesvíz-készlet. Minden más, ami ehhez kell, az termelés-szervezés, támogatás-politika, szakképzés, piac-szervezés és gondolkodás-formálás. A Polgári Kisgazdák optimisták abban, hogy Magyarország a sok jómódú polgár országa lesz, nem pedig a néhány nagyon gazdag ember mellett a széles és a mélyszegénységbe leszakadó tömegek hazája. (KPE).


 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem