ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Félnünk kell-e a robotoktól?

Létrehozva: 2017. június 2., 13:16
nyomtat küld

Mostanság gyakori téma a robotok és egyéb új technológiák világa. Az átlagpolgárban, - mint bennem is – kérdéseket hoz föl a téma.

Kivált-e minket a robot a munkakörünkből?

Igen, valószínűleg sok-sok munkakörben robotok fognak dolgozni, precíziós és/vagy fizikai munkákban, de még sok területen. Ám ez nem jelenti azt, hogy ránk – emberekre – nem lesz szükség.

Tudunk-e versenyezni a 24 órában működtethető robotokkal?

Igen, mert valakinek be kell avatkozni a rendszerbe, ha az nem működik megfelelően. Talán jóval kevesebb ember és speciálisabb tudás szükséges hozzá.

Az új technológiák elterjedése milyen hatással lesz gazdaságunkra?

Amennyiben útját álljuk, úgy lemaradunk, ha megtanuljuk kezelni, javítani, fejleszteni, gyártani, felhasználni, akkor az esélyünk meglehetősen nagy a sikerre.
Ma már nem találunk olyan embert, aki ne hallott volna drónról, többségünk látott is már, és azok sincsenek kevesen, akik legalább játék szinten kezelni is tudják. Van olyan amerikai farmer, aki drónokkal ellenőrzi a nyáját és csak akkor küld cowboyt, ha terelni vagy menteni kell. Már forradalmasított több iparágat, többek közt a mezőgazdaság egyes elemeit is (pl. betegségek ellenőrzése nagy területen, célzott növényvédelem), de mondhatnám, hogy a fotóriporterek sem ódzkodnak a használatától. Soha ennyi kép nem készült felülről a világunkról, mint mostanában.
És ezzel azonnal új perspektívából látunk:

  • milyen kicsik/nagyok vagyunk,
  • milyen sokan/kevesen vagyunk,
  • milyen szép és sokféle körülöttünk a világ,
  • a szomszéd telke mégsem nagyobb, csak okosabban használja, stb.
Van, ami nem változik, például a régi közmondások igazsága: „A jó pap is holtig tanul”. Csak találgatni lehet, hogy mikor keletkezett, de ez mai világunkra is érvényes. Tehát nekünk kell tanulni, igazodni a változásokhoz. Mert azok jönnek, ha csak sírunk-rívunk, de nem lépünk, a többiek elhúznak mellettünk.
Ha én, egyedül, nem tudom használni, kell keressek olyan embert, vagy csoportot, aki tudja. Ha nem tudom megtanulni, akkor kell keressek olyanokat, akikkel együttműködve mégis elérem célom. Ha egyedül nem tudom megvenni, kell keressek olyan embert, vagy fogyasztói/társadalmi csoportot, akikkel összefogva megtehetjük.

Már hallottam több helyről, hogy a XXI. század a hálózatok világa. Nos lehet, mert ez összekapcsol sok embert, de gyakorlati szinten – munkában, életben – ez csak az összefogás, szövetkezés évszázada lesz, mind eddig mindig. Mert győzni csak együtt vagyunk képesek. (kpe.hu, PI)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem