ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Több millió tonna foszfor Magyarországon

Létrehozva: 2017. június 7., 12:30 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 17., 13:07
nyomtat küld

Manapság szinte minden gazdálkodó készíttet talajvizsgálatot és kap egy laboreredményt, ahol látja: a „felvehető foszfor” 250 mg/kg.
Azt jelenti, hogy 1 kg-talajban 0,25 g foszfor, azaz 0, 00025 kg található. Ez 1 ha terület 0,5 m-es gyökérzónájában nagyságrendileg 1,7 tonna foszfort rejt. Vagyis a hazai 4-5 millió szántóföldi gazdálkodásban használt területen akár 7-8 millió tonna foszfor is található. Először is le kell szögeznünk, hogy a talajok foszfortartalékának valódi felvehetősége függ a talaj kémhatásától és biológiai aktivitásától. Amennyiben ezek eltérnek, a talaj tápanyagszolgáltató képessége nem tud megfelelni a növények igényének. Foszfor műtrágyázásra tehát szükség van, de emellett a természetes tartalékokat is érdemes hasznosíthatóvá tenni. Az 5,5 pH alatti, erősen savas kémhatáson a talajok természetes ásványi foszfor tartalma nehezen oldódik. Ilyen esetben bármilyen, könnyen kiszórható meszező anyag segít a talaj természetes foszfortartalmának a hasznosításában. A savanyú kémhatás csökkentése, azaz a pH érték emelése javítani fogja a talaj szerkezetét, és segíti a nitrogén hasznosítását, továbbá a talaj mikrobiológiai aktivitását. A mikrobiológiai aktivitás a talaj szervesanyagaiban található és a növények által felvehető foszfor mennyiségét növeli. A porózus és jó vízgazdálkodású talajszerkezet a gyökérzónában és a felszínen hozzájárul a tavaszi-nyári nagy csapadékok jobb hasznosításához, ami a növények számára létfontosságú a nyári hőségnapok alatt. Kell, de nem feltétlenül másfél mázsa hektáronkénti foszfortkiszórni. Használjuk a talaj természetes foszfor-készletét is. Juttassunk ki 40-60 kg foszfort hektáronként, és ezzel együtt kalciumos talajjavítót 200-400 kg/ha mennyiségben. Ezzel a lúgos tartomány felé tereljük a talaj kémhatását és nem csak a talaj természetes foszfort-készletét veszik fel könnyebben a gazdasági haszonnövények, de javul a talaj szerkezete és vízgazdálkodása is. A foszfor formája a műtrágyában egyáltalán nem mindegy! A szuperfoszfát savas kémhatású talajokban jobban hasznosul, de a meszes, lúgos talajokban hamar elveszíti kedvező hatását, mert oldhatatlan Ca- és Mg-foszfátok keletkeznek belőle. A komplex műtrágyák minden körülmények között jól oldódnak, és nagyobb arányban hasznosulnak. Sajnos, a most gyártott komplex műtrágyák a legtöbb esetben csak nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaznak, más a növény számára nélkülözhetetlen közepes mennyiségben szükséges, - valamint létfontosságú mikro- és nyomelemet alig. (Forrás: agroinform.hu)

A Polgári Kisgazdák talajtani szakértői ismét felhívják a figyelmet a talaj szerves agyag pótlásának a fontosságára. Erre a legjobb megoldás az állati eredetű trágyák használata. Ennek hiányában a zöldtrágya, jó esetben a másodvetésű pillangós virágú növények talajba forgatása segíti ki a földművest. A talaj szerves anyag tartalma segíti a talajlakó mikroorganizmusok elszaporodását és a talaj természetes foszfor tartalmának a növelését. A mezo- és mikro-tápelemek nem gátolják, a magnézium pedig kifejezetten segíti a foszfor felvételét. Érdemes kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás végezni úgy, hogy több mezo- és mikroelemet is tartalmazó komplex műtrágyát igyekszünk felhasználni. Néhány szót kell még szólni a létfontosságú mikro- és nyomelemekről is. A megfelelő talajélet a rossz szerkezetű, és ennek következtében rossz vízgazdálkodású talajokon nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem alakul ki. Ráadásul a talajok többsége a rossz talajszerkezet következtében levegőtlenné válik és elsavanyodik. Ebben az esetben a fentebb írt okok miatt nem csak a talaj természetes foszfor-készletét nem képes a növény megfelelően hasznosítani, hanem a talajélet is visszaszorul. A talajlakó élőszervezetek hiánya miatt pedig csökken a talaj létfontosságú mikro- és nyomelem készlete. Ez azért káros, mert ezek az ember számára is nagyon fontosak. A szerves-anyagpótlás nélküli, rossz talajerő-gazdálkodás következtében a mikro- és nyomelemek hiányozni fognak a növényekből és az ezeket elfogyasztó gazdasági haszonállatok testéből is, végezetül pedig az emberi táplálékokból, ami súlyos betegségek kialakulásához vezet. Az ember egyre több ételt kíván elfogyasztani, mert a szervezete ösztönösen reméli, hogy így mégiscsak hozzájut a létfontosságú mikro- és nyomelemekhez. De nem jut hozzá, hanem kórosan elhízik, ami szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezet, továbbá romlik ez által az immunrendszere is, ami rákos megbetegedések kialakulásához vezethet. A felsoroltakból jól látható a földművesek felelőssége abban, hogy igenis rendelkezniük kell megfelelő talajtani ismeretekkel. Ráadásul a helyes talajerő-gazdálkodás olcsóbb is, mint az észnélküli műtrágyaszórás, ami ráadásul még a környezetet és az élővizeket is károsítja.(KPE )

Fotó: agroinform.hu

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem