ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Takarmányozás a környezettudatosság tükrében

Létrehozva: 2017. június 7., 12:30 | Utoljára frissítve: 2017. november 21., 14:39
nyomtat küld

Felmérték és adatbázisba rendezték a hazai sertéstakarmányozás jellegzetességeit: az egyes takarmánykeverő üzemegységek környezettudatosságát, a takarmány tápanyagtartalmát, és az ammónia emissziót is azért, hogy megfelelő adatok alapján tervezhesse meg az ország, hogyan tesz eleget az uniós környezetvédelmi elvárásoknak - így az ammóniakibocsátás 32 százalékos mérséklésének 2030-ig.

Európai Uniós irányelv alapján 2030-ra Magyarországon 32 százalékkal kell csökkenteni az ammónia (NH3) kibocsájtást. Az ammónia emisszióért nagyobb részt a mezőgazdaság felel, ezen belül is az állattenyésztés és a trágyakezelés. A Magyar Tudomány Ünnepének előadásában Tikász Ildikó az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezetője mutatta be legújabb eredményeiket az ammónia-kibocsájtást csökkentő takarmányozási stratégiákról.   
Az Európai Unió hosszú távú levegőpolitikai célkitűzései megvalósításához a 2016/2284 irányelvében az egyes légköri szennyezőanyagok (kén-dioxid, nitrogén-oxid, ammónia, illékony szerves vegyületek a metán kivételével, a 2,5 mikronnál kisebb szemcséket tartalmazó szálló por) nemzeti kibocsátásának csökkentését a 2005. évi értékekhez képest írja elő. A magyar állattenyésztést különösen érzékenyen érintheti az ammónia (NH₃) esetében előirányzott célérték, amely a bázisévtől számítva 32 százalékos csökkentési kötelezettséget jelent 2030-ra.

Az irányelv szerint 2019. április 1-ig minden tagországnak a levegőszennyezés csökkentésére irányuló nemzeti programot kell kidolgoznia, amely magában foglalja a mezőgazdaság legfőbb szennyezőforrásaira alkalmazandó intézkedéseket is, többek között a Közös Agrárpolitika keretein belül.
Ezek a tényezők ösztönözték az intézetben folyó több hónapja tartó kutatásokat. Ahhoz, hogy szakmapolitikailag is kezelhetővé válhasson a probléma, az irányelvek alapján adatgyűjtésbe, stratégiák kialakításába kell kezdeni - mondta a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében tartott előadásában Tikász Ildikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezetője. Cél, hogy az egyes ágazatok kibocsájtásának súlyát megtudjuk, és hogy a kutatási munkák eredményeképpen született emissziós értéket el tudjuk helyezni a Nemzeti Emissziós kataszterbe.

A kutatásban most a sertéstakarmányozás került a középpontba, ezen haszonállat esetében a vizelettel távozó nitrogén származékok a legnagyobb ammónia források. Az, hogy a vizeletben mennyi ilyen anyag lesz, sokban függ a takarmányozástól, főleg a fehérje típusú anyagok arányától, illetve a takarmány hasznosulás mértékétől.
A kutatás során vizsgálták az egyes takarmánykeverő üzemegységek környezettudatosságát, a keletkező takarmány tápanyagtartalmát, és az ammónia emissziót. Munkájuk során létrejött egy Takarmányregiszter rendszer, aminek alapja a Nébih engedélyezési listája volt. Ebben az adatbázisban állatfajonként és összetevőnkként helyezték el a keveréktakarmányokat, majd üzemekre is szegmentálták az adatokat. A tápanyagtartalom felmérésekor fontos szerepet kapott a nyersfehérje, energia, nyersrost és nyerszsír tartalom, de kitértek az egyes aminosavak mennyiségére, és az enzimek, ásványianyagok szerepére is. Fontos pH szabályzók lehetnek az egyes szervessavak (benzoesav), de ezeket kevésé használják az üzemekben.  
A kutatás harmadik összetevője az üzemekről készült mélyinterjúk, itt a cél a takarmány előállítás színvonalának megállapítása mellett és a környezetterhelést csökkentő eljárások alkalmazásának vizsgálata volt.
(magyarmezogazdasag.hu, Tóth Viktória)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem