ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Mi várható el minden magyar polgártól

Létrehozva: 2017. június 7., 12:32 | Utoljára frissítve: 2017. november 21., 14:43
nyomtat küld

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint elvárható minden otthonát, lakhelyét szerető polgárembertől, hogy a környezetét tartsa rendbe.

Az alapvető jogok biztosa nyújtott be alaptörvény-ellenesség utólagos vizsgálatára indítványt, mivel álláspontja szerint a rendelkezés diszkriminatív jelleggel, szükségtelenül korlátozza a közfoglalkoztatottak magánszférához való jogát. Ennek lényege, hogy álláspontja szerint önkényes jogalkotói döntés, miszerint a lakókörnyezet rendezettségét és a közfoglalkoztatási jogviszonyt bármely szempontból összekapcsolják. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról a 2011. évi CVI. törvénnyel módosított 1993. évi III. törvény rendelkezik.
A közfoglalkoztatottat ugyanis három hónapra ki kell zárni ezen jogviszonyból, ha az önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti.
Az alapvető jogok biztosa kifejtette, hogy ezen előírások sértik a jogállamiság követelményeit és ellentétesek az egyenlő bánásmód követelményével.
Az Alkotmánybíróság a lefolytatott eljárásban megállapította, hogy nincs semmiféle ésszerű indoka annak, hogy az álláskeresőknek pusztán erre a körére különleges életvezetési előírásokat írjon elő a jogalkotó. Olyan feltételeket sem lehet előírni, amelyek vélt, vagy valós közérdekre hivatkozással az egyén szabadságát és alapjogait indokolatlanul sértik. Nem fogadhatóak el azon életvezetési előírások, amelyek nem hozhatók összefüggésbe az elvégzendő munka tartalmával.
Mindezek miatt a kifogásolt törvényszakaszt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.
Jelzésértékűnek tartom, hogy egy alkotmánybíró párhuzamos indoklást, míg hat alkotmánybíró különvéleményt csatoltak a határozathoz.

Természetesen a döntés ellenére a lakókörnyezettel kapcsolatos önkormányzati előírásoknak jogszabályi felhatalmazás alapján érvényt lehet szerezni, így ugyanazon bírságolási és egyéb lehetőségei fennállnak az önkormányzatoknak, mint a nem közfoglalkoztatottak, tehát az átlag lakosság vonatkozásában.

A Polgári Kisgazdák közül bizonyára még sokan emlékeznek azon időkre is, amikor sem törvény, sem pedig helyi rendelet nem szabályozta a lakóingatlan, illetve az előtte lévő közterületre vonatkozó kötelezettségeket, mert mindenki természetesnek vette, hogy a saját portáján és körülötte is rend és tisztaság legyen.
Próbáljunk jó példával elöl járni annak érdekében, hogy ez ma is így legyen!
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem