FIDESZ.HU > Hírek > Belföld, Külföld Nyomtatás
Ablak bezárása
Kertművelő diákok
Létrehozva: 2017. június 7., 12:32 | Utoljára frissítve: 2017. november 24., 12:05

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter: kertészkedés értéket teremt, tudást ápol és élményt nyújt és megélhetést is biztosít – fogalmazott a „Ments meg egy kertet” program díjátadó ünnepségén.

Fazekas Sándor a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola ünnepségén, a „Ments meg egy program” második évét lezáró díjátadó ünnepségén kiemelte: a kertészkedés olyan tudást, kertművelő ismereteket is jelent, amelyek generációról generációra öröklődnek. Ebben a közös tudásban benne van a föld, a magyar táj, a nálunk honos növények szeretete, a munka öröme és eltartó képessége. A pihentető, kikapcsolódást is nyújtó tevékenység ugyanakkor megélhetést is biztosít. A sokszor küzdelmes, kemény munkának jól látható az eredménye: szépen fejlődő, egészséges növények, zöldségek, gyümölcsök, amelyeket minden család örömmel fogyaszt. A 2016-ban meghirdetett „Kertészkedés Éve”, valamint a „Ments meg egy kertet!” - programban, a Földművelésügyi Minisztérium agrár-szakképző intézményei is beneveztek. A díjazottaknak járó elismeréseket Fazekas Sándor, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program ötletgazdája adta át. Az országos versenyben 62 minisztériumi fenntartású iskola több mint ezer diákja vett részt. A tanulók elsősorban azokat a kerteket kutatták fel lakó, valamint tanulóhelyük közelében, amelyek elhanyagoltak voltak vagy idős tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni őket. A kertészkedés haszna vitathatatlan, amit a „Ments meg egy kertet” program, illetve az abban résztvevő iskolák és diákok egy éves munkájukkal bebizonyítottak – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, szorgalmuknak köszönhetően ez évben 75 kert szépült meg, örömet szerezve ezzel idős tulajdonosaiknak és a környék lakóinak. (Forrás: FM Sajtóiroda)

A Polgári Kisgazdák nagyon fontosnak látják a kertkultúra ismételt hazai népszerűsítését. Egykoron a falvakban és a mezővárosokban teljesen természetes voltak a lakókörnyezetben a kertek, továbbá a szinte minden talpalatnyi föld megművelése. A háziasszonyok a vasárnapi ebédhez a zöldségféléket nem a piacon vásárolták, hanem kimentek a kertbe, és bevitték a konyhájukba mindazt, amire szükségük volt. A kerti hulladékok elhelyezése céljából sem kellett megszervezni a szemétszállítást, mert ennek a javát kiválogatták maguknak az aprójószágok, a baromfi és a házinyúl, a maradékból pedig zöldtrágya lett, mai gazdagította a kert talaját a baromfi-félék és a házinyúl trágyájával együtt. A „Ments meg egy kertet” mozgalom egy nemes versengés, ami önmagában is elősegíti a magyar kertkultúra újbóli feléledését. Gratulálunk a szervezőknek, gratulálunk a nyerteseknek, gratulálunk az e nemes mozgalmat elindító ágazati szakminisztériumnak. A Polgári Kisgazdák csak a legnagyobb elismeréssel tudnak nyilatkozni a Kormány kertkultúrát ápoló tevékenységéről. (KPE)