FIDESZ.HU > Hírek > Belföld, Külföld Nyomtatás
Ablak bezárása
Átadták a pazsagi turistaházat
Létrehozva: 2017. június 8., 13:57 | Utoljára frissítve: 2017. október 16., 15:57

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a bejárható Magyarország kormányzati program 160. erdei szálláshelyének átadásán mondta: az erdei szálláshelyek hálózata lehetővé teszi már az egész ország bejárását.
Jeles nap a mai, mert újabb értékkel gazdagodott a Bükk szerelmeseinek helyszíne. A környéken a kaptárkövek mellett várak, barlangok, egyéb látványosságok könnyen elérhetők, és az országos kéktúra útvonala is a közelben vezet - mondta az agrártárca vezetője. Fazekas Sándor a pazsagi turistaház átadóünnepségén közölte: a magyar erdő olyan érték és kincs, amelyet nemcsak őrizni kell, hanem meg is mutatni a magyar embereknek. Ezért az elmúlt hét évben turistautak, szálláshelyek,kisvasutak újultak és épültek meg. Az Egererdő Erdészeti Zrt. 72 ezer hektár állami vagyon kezeléséért felelős. A feladataik közé tartozik a gazdálkodás és a védelem mellett a közjóléti tevékenység is, ezen belül túraútvonalak, arborétumok létesítése és fenntartása, nyílt napok szervezése, szálláshelyek felújítása és újak kialakítása. A 190 millió forint önerőből megépített pazsagi kulcsosház átadásával egy 2010-ben indult, 1,6 milliárd forintos közjóléti program zárásához érkeztek. Ez azonban nem a végállomás, mert a középtávú tervekben egy újabb, 1,8 milliárd forintos program szerepel. Hamarosan megépül a Mezőkövesd-Bükkzsérc kerékpárút. A Bükk déli irányból jól megközelíthető lesz. A turistaház jellegzetessége, hogy az erdő belsejében, térerőmentes területen fekszik. Vízellátását forrás biztosítja, áramot áramfejlesztővel nyernek. A turistaház hat szobájában 22 vendég szállhat meg. (Forrás: MTI/FM Sajtóiroda)
A Polgári Kisgazdák véleménye szerint a 160 turistaház egy olyan nemzeti érték, amely a vidékfejlesztésben és a természeti értékeink megőrzésében, azok bemutatásában kiemelt jelentőségű. Külön is elismerésre érdemes a Földművelésügyi Minisztérium hosszú évek óta tartó munkája a természetjárás feltételeinek a fejlesztésében. Az Eger Erdő Zrt. területén átadott 160-ik turistaház valóban jeles mérföldkő. (KPE)