ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Közép-Európa környezetvédelmi miniszterei, szakemberei tanácskoznak Miskolcon

Létrehozva: 2017. június 8., 13:59 | Utoljára frissítve: 2017. október 12., 12:43
nyomtat küld

Miskolcon tartják a visegrádi négyek (V4) - Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország - környezetvédelmi minisztereinek, képviselőinek háromnapos találkozóját, a rendezvényen Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Horvátország delegációja is részt vesz - hangzott el a tanácskozás félidejében tartott sajtótájékoztatón.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a diósgyőri várban rendezett tájékoztatón egyebek mellett azt mondta: a szerdai plenáris ülésen az unió körforgásos gazdaságra vonatkozó javaslatáról, valamint a klímapolitikáról egyeztettek. Napirendre került az idegenhonos invazív fajok elleni közös fellépés témaköre is - jegyezte meg.
A körforgásos gazdaság javaslatcsomag tárgyalása az Európai Unióban intenzíven tart, a végéhez közeledik. A tárgyalások eredményeként olyan szabályozás születik majd, amely teljes mértékben figyelembe veszi az egyes országok jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetét és hulladékgazdálkodási lehetőségeit - tette hozzá. Fontos, hogy a kitűzött célok megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret és forrás is rendelkezésre álljon - mondta a miniszter.
Megjegyezte: Magyarországon az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a szelektív gyűjtés és a hulladék újrafeldolgozása terén, és jó lehetőség kínálkozik a rendszer kiterjesztésére is, például a biológiailag lebomló hulladék külön kezelése terén.
Az idegenhonos invazív fajok elleni egységes fellépés lehetőségeiről szólva azt hangoztatta: a téma napirendre tűzése azért fontos, mert napjainkra egyértelművé vált, hogy e fajok terjedése rendkívül komoly veszélyforrás. Az ilyen fajok megtelepedésüket követően egyre nagyobb területeket hódítanak meg, kiszorítva az őshonos növényeket és állatokat, ezzel teljesen átformálva a környezetet, ráadásul térhódításuk komoly egészségügyi és gazdasági károkat is okozhat.
Az unióban 2014-ben alkotott jogszabály lehetőséget ad úgynevezett regionális fajlisták létrehozására is, a V4 országoknak élniük kell a regionális együttműködés lehetőségével, mert az invazív fajok terjedésének megakadályozása, a probléma kezelése csak határokon átnyúló összefogással valósítható meg - tette hozzá Fazekas Sándor.
(MTI, agrotrend.hu)

Fotó: sarrod.hu, Pellinger Attila

A Polgári Kisgazdák egyetértenek azzal, hogy szélesebb összefogás kell a természetvédelem területén. A már megtapasztalt (pl. Fertő-Hanság, Duna-Dráva) ésszerű regionális megállapodások segíthetik természeti értékeink megőrzését. (kpe.hu)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem