ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Sólyomnak álcázott drónnal ijesztgetik a termőföldeken lakmározó majmokat Japánban

Létrehozva: 2017. június 8., 13:59 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 21., 13:40
nyomtat küld

Sólyomnak álcázott drónnal riasztják el a termőföldeken lakmározó vadon élő majmokat a délnyugat-japán Oitában.

A város vezetősége szerint a hatalmas vadmajomparknak otthont adó Takaszaki-hegy keleti oldalán lévő terület elsősorban a japán naspolya-, füge- és mandarintermesztésről híres, ám a gyümölcsöket évek óta dézsmálják a majmok.

Az érintett nagyjából száz állat a jelek szerint nem tartozik a parkban etetett példányok csoportjaihoz. A terméskárok pótlásaként a város a 2015-ös költségvetési évben 5,9 millió jent (14 millió forint), a 2016-osban pedig 3,93 millió jent fizetett a gazdáknak.
 

A majmok elrettentése céljából a város egy sólyomnak álcázott drónt állított szolgálatba a földeken. A pilóta nélküli repülő szerkezetre szemet és csőrt ragasztottak, valamint egy majom plüssfigurát is lelógattak róla, hogy úgy tűnjön, mintha a ragadozó madár a zsákmányát cipelné. A szerkezetből továbbá majmok sikolyai hallatszanak egy hangfalon keresztül.

Tavaly szeptemberben egy solymászt hívtak a városba, hogy egy igazi ragadozóval ijessze el a majmokat. A projekt viszonylag sikeres volt, de az élő állatot nehezen lehetett rávenni, hogy a megfelelő helyeken őrködjön, ezért döntött a város a drón használata mellett.

Május vége óta már négyszer bevetették az ál-sólymot, amely a visszajelzések alapján hatékony megoldás lehet a problémára.

Oita vezetősége nagyjából 20 kísérleti reptetést tervez 2018 márciusáig, majd az eredmények függvényében belekezd egy teljes programba.
(MTI, hirado.hu)

 

 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem