fidesz.hu főoldal
Hírek
Szervezeti hírek, választókerületi hírek
Sok múlik azon, mit lépnek az állattenyésztők
2017. június 1., 13:59

A mezőgazdasági termelők jelentős része még nem érzi, hogy az összefogásban milyen erő van. A történelmi múltban gyökerezik, hogy nagyon sokan félnek a szövetkezésektől, pedig hosszú távon csak ezáltal tudunk eredményesek lenni. Mindezt Farkas Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, országgyűlési képviselő mondta az idei XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az Agroinform.hu-nak. A megnyitó díszvendégét az ünnepség után kérdeztük.

Miért tartja fontosnak, hogy itt legyen?
Már az első kiállításon is itt voltam, azóta gyakorlatilag minden évben eljövök. Ami legfőképpen idevonz, az az állatok és azok a nagyszerű teljesítmények, amelyeket a kiállítók képviselnek. Munkájuk eredményei arra kell, hogy ösztökéljék a döntéshozókat, hogy álljanak a termelők, a tenyésztők mellé. Támogassák azt a munkát, amely évtizedes – vagy akár évszázados múltra – tekint vissza. Nagyon fontos, hogy azok a fajták, amelyeket itt a kiállításon is láthatunk, megőrizzék a magyar fajtatiszta hagyományokat. Hozzáteszem: azok a fajták, amelyek külföldről kerültek be, jelentős részben a magyar tenyésztési kultúrához igazodva egy olyan világszínvonalú termelés alapját szolgálják, amelyek hosszú távon, stratégiai termékeket jelentenek majd a mezőgazdaság kibocsátásában.
Egy összetett, rendkívül fontos munka ez, és a gazdálkodónak, a tenyésztőknek is meg kell találniuk a számításaikat, hogy érdemes legyen dolgozniuk.
A kiállítás megnyitó minden szónoka az összefogás, az integráció szükségességéről szólt. Ez az állattenyésztési ágazat számára milyen feladatokat jelent?
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége – mint mondani szoktuk – ernyőszervezetként összefogva a tenyésztőszervezeteket működik együtt velük. Sikerült az ez évi költségvetésben egy komoly, a korábbi évekhez képest is komolyabb támogatást elérni, ezáltal erősíteni tudjuk azokat a tenyésztőszervezeteket, amelyek a különböző fajok és fajták tenyésztésében együttműködnek. Tehát a Magyar Állattenyésztők Szövetségében a tagszervezetek munkájának összehangolása történik, és talán ez is egy komoly összefogást jelent. Emellett természetesen a termelőmunkában van igazán jelentősége az összefogásnak. Fel kell ismerni, hogy a saját érdekeinket, a saját termelői biztonságukat szolgálja, ha együtt tudunk működni. Ebben azért még látok feladatokat.
A mai magyar mezőgazdasági termelők jelentős része még nem érzi, hogy az összefogásban milyen erő van. A történelmi múltban gyökerezik, hogy nagyon sokan félnek még a szövetkezésektől, de meggyőződésem, hogy hosszú távon csak ezáltal tudunk eredményesek lenni. És akkor nem kellene tartanunk sem a lengyel importtól, sem a szlovák tejtől, sem a dán sertéstől, sem a holland zöldségtől és virágtól. Ehhez úgy gondolom, még idő kell. De a folyamat már elindult, nem hiszem, hogy a nulláról kellene kezdenünk.

Milyen év elé néz az ágazat?
Az elmúlt esztendő igaz, hogy rekordok sorát hozta a növénytermesztésben, de ha a felvásárlási árakat nézzük, akkor korántsem olyan fényes a helyzet. Az utóbbi évek egyik legalacsonyabb felvásárlási árait a terméstöbblet sem tudta minden esetben kisimítani. Az állattenyésztésben már láthatunk pozitív példákat, de bőven van még fejlődési lehetőség.
Ami az idei kilátásokat illeti, a rendkívül hosszú, 40 napos száraz fagyos tél rányomta a bélyegét a növénytermesztésre. Az őszi vetésű gabonákban, repcében a korábbi évek termésmennyiségeihez képest komoly kiesés várható. Ráadásul a tavasz pedig rendkívül száraz volt. Bár a munkákat időben el lehetett végezni, de a növények valószínűleg csak az elmúlt napok esőivel tudtak fejlődni. Egyértelmű számomra, hogy közepes évnél nemigen lesz jobb.

Melyik állatágazat nézhet jobb év elé?
Az első négy hónap átlagát figyelembe véve nagyon eredményes elmozdulás van a termelői tejfelvásárlást tekintve, mind mennyiségben, mind árban. Ez óriási segítség és lehetőség a tejtermelők számára. Ami a sertéságazatot illeti, a megnyitón is elhangzott, hogy bizonyos mértékű sertés-létszámnövekedés várható erre az évre. Kiemelt feladat, hogy a vízi szárnyasok visszatelepítése és termelésbe állítása megtörténjen. Liba- és kacsahúst jelenleg szinte nem is lehet kapni, ebben komoly fejlődési lehetőséget látok. Úgy gondolom, ezek azok az állatfajok, amelyek ebben az évben meghatározókká tudnak válni.

Végül egy pótkérdés: miért nagyon fontos – mint az interjú elején mondta –, hogy a magyar fajtákat megőrizzük?
Több évszázados munka van a magyar tenyésztőszervezetekben. Természetesen nemcsak a genetikai alapot kell megőrizni, és nem az őshonos fajtákat értem ezalatt, hanem azokat az elért eredményeket, amelyek akár a húsmarhában, akár a Holstein-frízben is megvannak, mivel ezek az állatok már jelentős részben magyar tenyésztésből alakultak ilyenné. Az igaz, hogy a fajta hozza az eredeti Holstein-fríz tulajdonságokat, de a tenyészállatok jelentős részben már Magyarországon kerülnek előállításra, illetve beállításra a termelésbe. Tehát ezeket a genetikai alapokat kell megőrizni, és a mai termeléstechnikákhoz kell igazítani.
Mostantól azonban új helyzet van. Ha a felkészültség és a fegyelem oldalán nem tudunk nagy lépésekkel előre haladni, nem tudunk a fenntartható fejlődés pályáján maradni. Ez annak fényében, hogy a munkaerő napról-napra szűkebb keresztmetszetet képez, különösen kritikus pont.
Kedvező piaci lehetőségek
Pedig a piaci lehetőségek hosszú távon is kedvezőek. A baromfihús fogyasztása globálisan kétszer akkora ütemben bővül középtávon is, mint a másik két alapvető húsféléé (CAGR 2,1%). A középtávú előrejelzések továbbra is a legnépszerűbb és leggyorsabban bővülő keresletű termékként kezelik a baromfihúst, és ez nincs másképp nálunk sem. A Takarék Agrár Központ előrejelzései szerint, bár az összes belföldi baromfihúsfogyasztás érdemi mennyiségi növekedésére középtávon sem számítunk, a víziszárnyasok kereslete még fog bővülni.
Értékben viszont még nagy a tér felfelé, ami összefügg az innovációs potenciállal is. Ebben az évben az adócsökkentés és egyes baromfitermékek szűk kínálata miatt persze e szempontból is sajátságos a helyzet, de ebből nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni. A forgalmi adó mérséklése látványos fogyasztói árcsökkenést eredményezett az év elején, ami bizonyítja, hogy elér a fogyasztóhoz a költségvetési áldozat.
Történelmi pillanat
Meg kell érteni, hogy a madárinfluenza okozta krízis nem csak egy válság, amin túl leszünk valahogy. Ez egy olyan történelmi pillanat, amikor újragombolhatjuk a kabátot. Sajnos nem kétséges, hogy a vírus újból és újból fel fog bukkanni világszerte, így nálunk is. Nálunk az állomány kiirtásával és a szigorú intézkedésekkel kézben lehet tartani a terjedést, de Ázsiában vannak országok, ahol erre már kevés az esély. Ilyen például Kína vagy Indonézia.
Ez világpiaci szinten átrendeződést indíthat el, amelyre tekintettel kell lennünk a jövőnk tervezése során. A stratégiai szemlélet, az együttműködés, az előrejelzés mind-mind olyan kulcsszavak, amelyek előtérbe kerültek a baromfiszektorban ugyanúgy, mint a pénzintézetek munkájában. A Takarékok is azért hozták létre már három évvel ezelőtt saját agrárszakmai műhelyüket, mert tanácsadó pénzintézetként épp ezen hozzáadott értékekkel gazdagítjuk ügyfeleink tevékenységét. Szakértőink ott vannak a telepeken és piaci, szakmai támogatást is nyújtanak a pénzügyi szolgáltatások mellett.
 
(Fórián Zoltán, Takarék Agrár Központ, vezető agrárszakértő, agroinform.hu, eu-info.hu)