fidesz.hu főoldal
Hírek
Szervezeti hírek, választókerületi hírek
A XXI. században is érdemes könyvet olvasni!
2017. június 6., 14:54

Amikor lélekben a könyvvel kapcsolatos sorok megírására készültem, még véletlenül sem gondoltam arra, hogy most kapjuk a szomorú hírt, jelen korunk író fejedelemasszonyának, Jókai Annának az elhunytáról.

Tény, hogy hosszú és igen tartalmas élete volt, és alkotásainak száma, azok jelentősége nem csekély, de őszinte és nyíltan megvallott magyarsága, kereszténysége is példamutató.
A Polgári Kisgazdák kegyelettel adóznak a pótolhatatlan írónő emléke előtt, akit polgári Kormány is saját halottjának tekint.
A könyvvel kapcsolatos események május 18-án a Varsóban megrendezett szokásos könyvvásáron kezdődtek. A Visegrádi országok kétnapos konferenciát tartottak a könyvkiadás helyzetéről, az olvasás népszerűsítéséről és a könyvtárakkal kapcsolatos tapasztalatokról.
 Ezt követte Magyarországon a 25. Szent István könyvhét, ahol az összes magyarországi – katolikus és protestáns – egyház kiadója képviseltette magát. Mind külföldi, mind magyar szerzők korábbi és új műveit megjelentették, és a 32 könyvkiadó által megjelentetett írások több évszázad és számos nemzet szerzőit ölelték fel. Mindemellett vallásos témájú filmek vetítésére is sor került.
Csupán néhány nap és megkezdődik a 88. Ünnepi Könyvhét is, melyet 1929-ben Supka Géza indított útjára és hosszabb idő óta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete rendez.
A közönségtalálkozókkal, dedikálásokkal egybekötött seregszemlét idén is Budapesten, a Vörösmarty téren tartják, hiszen a 88 alkalomból csupán egyetlenegy esetben nem ez volt a rendezvény fő színtere.
Annak érdekében, hogy a gyermekeket is megnyerjük az olvasók körének, gyermek-könyvnapokat is tartanak, immár 16. alkalommal június 8-12 között.

A magyar könyv megkezdte a határokon túlra történő kitekintést is, és ennek keretében 6. éve Erdélyben, Kolozsváron is könyvfesztivált tartanak.
Ha valakinek mindezek nem lennének elegendőek, úgy a 7. éve megrendezésre kerülő, június 7-11-ig tartó Margó Irodalmi fesztivált is érdemes felkeresni, melynek fő színhelye Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum.
A programok során számos hivatalos és közönség díjat is átadnak, de érzésem szerint mindenki számára az a legnagyobb elismerés és öröm, ha a könyvvel kapcsolatos események során sok embert sikerül megtartani, illetve megszerezni az olvasók táborába.

Hosszú évek óta számos alkalommal hallhatjuk, hogy digitális világunkban az olvasás, az újságok, a könyv szerepe egyre inkább csökken és hamarosan meg is szűnik. A Polgári Kisgazdák remélik, hogy a magyarok körében mindig lesznek, akik érezni szeretnék a nyomtatott szöveg közvetlen olvasásának az örömét.
Dr. Bakos Zoltán