fidesz.hu főoldal
Hírek
Szervezeti hírek, választókerületi hírek
A tejtermelés és feldolgozás korszerűsítése
2017. június 8., 13:22

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej-világnapi rendezvényén: a Kormány, támogatásokkal segíti a tejtermelés korszerű feltételeit, ehhez a modern tejfeldolgozók létesítését.

A tejtermelők felelőssége, hogyan tudnak együttműködni a feldolgozás növelésében. Ha a tejtermelők összefognak, kezükbe veszik a feldolgozást és a kereskedelmet, akkor hosszú távon nyereségesek. A magyar tejipar fontos változásokon ment át az utóbbi időben. A friss tej áfájának csökkentése, a piacvédelem, köztük az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer bevezetését, az online pénztárgépek használata együtt segíti a határon túlról érkező és nálunk ügyeskedni akaró kereskedők kiszűrését.

Ezek a piacvédelmi intézkedések szolgálják azt, hogy a tisztességes piaci szereplők tisztességes versenyben tudjanak működni. A szürkezónában ügyeskedők kiszorulnak a hazai tejpiacról. - A tej terméktanács 25 éve működik, és a munkájába 2014 óta a kiskereskedelmi láncok is bekapcsolódtak. Az orosz embargó érzékenyen érintette a magyar termelőket, ugyanis az orosz piacról kiszorult tejtermékek dömpingáron jelentek meg a magyar piacon. A terméktanács a Tejszív kampánnyal a tejtermék-fogyasztás növelését szeretnék elérni. Évente 160 millió forintot jut marketingre. Van hova fejlődni. Finnországban egy főre vetített éves tejfogyasztás 455 liter, Magyarországon 155 liter.
(FM, kormany.hu)