fidesz.hu főoldal
Hírek
Szervezeti hírek, választókerületi hírek
November 25. A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja
2017. június 9., 13:51

Koszorúzással tisztelegnek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléke előtt 2017. november 25-én, 11 órakor a GULAG áldozatainak emlékkövénél, az V. kerületi Honvéd téren.
1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A világháború után, a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján politikai foglyok és egyszerű járókelők tízezrei kerültek a GULAG rabtelepeire. A túlélők első csoportja közel egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Az idegen földön, otthonuktól több ezer kilométerre elhunytakra, fogságot szenvedettekre való méltó megemlékezés érdekében az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává. (Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály).

Hazánkat 1944. március 19-én a Német Birodalmi Wehrmacht alakulatai szállták meg. Ettől az időponttól kezdve az idegen megszállók a teljesen erkölcstelen hazai kollaboránsaik segítségével a magyar állampolgárok százezreit hurcolták el. Ezen semmit nem változtatott az a tény, hogy 1945. április 10-ke után - az 1920. június 4-kei Békediktátum következtében megmaradt 19 vármegyénkben - egy új hatalom, a Szovjetunió vette át az uralmat. Csak a deportálások iránya és hamis ideológiája változott. Magyarország a teljes függetlenségét 1991. június 19-én szerezte vissza. Ekkor hagyta el – Silov altábornagy személyében – az utolsó szovjet katona Magyarország területét, ezzel hazánk visszaszerezte teljes szuverenitását. A szovjet hadsereg kivonásával 1944. március 19-e után először fordult elő, hogy nem állomásozott idegen fegyveres erő a magyar határokon belül. Mindez arra figyelmeztet bennünket, hogy a nemzeti függetlenség nagy érték. A mostani felelőtlen európai bevándorlás-politika veszélyezteti ezt a nemzeti függetlenségünket.

A Polgári Kisgazdák arra kérnek mindenkit, hogy a Hazánk szuverenitását érintő kérdésekben minden magyar ember egy emberként álljon ki a Magyar Kormány mellett. Ezt most azzal teheti meg, hogy aki még nem töltötte ki a nemzeti konzultáció hozzá eljuttatott kérdőívét, az töltse ki, és adja postára az immár december elsejéig meghosszabbított határidőig.

A nemzeti függetlenségünkért vívott újabb küzdelemben a Kormánynak nagy szüksége van a társadalom minél nagyobb támogatására.
(KPE)