Tudta, hogy van egy fűszer a világon, amely értékesebb a szarvasgombánál, a wasabinál, de még az aranynál is? Valószínűleg már látta, zsenge pirosas, narancsos szálak, amelyekből csak a legapróbb mennyiségre van szükség ahhoz, hogy nagy hatást gyakoroljon az ízekre. Természetesen a sáfrányról beszélünk.
A fűszer a valódi sáfrány (Crocus sativus) lila virágaiból származik. A virág női szaporítórendszerének részét az élénk narancssárga bibét használják fel, ebből lesz a világ legértékesebb fűszere. Miért olyan drága? Részben azért, mert a betakarítása abszolút rémálom.
A virág közepén található három bibét kézzel kell leszüretelni. Egy kg szárított fűszerhez 5 kg friss bibe szükséges. Ezt a mennyiséget 1000 négyzetméteren termelik meg, ahol 80 000-100 000 tő sáfrányt telepítenek. Egy sáfrány 4-6 virágot hoz, egy virágnak 3 bibéje van, ebből könnyen kiszámolhatjuk, hogy 1 kg szárított fűszerhez kb. 1 000 000 bibeszál kell. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a virág az évnek csak néhány rövid hetében virágzik a világ bizonyos részein, a művelet még trükkösebbé válik.
Forrás: origo.hu