Dr. Bakos Zoltán: Tűzgyújtási tilalom és a templom tornya

Fotó: Shutterstock

Naponta halljuk – olvassuk, hogy az ország egész területére vagy csak egyes részeire tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Igen helyesnek és fontosnak tartom ezeket az intézkedéseket, mert a tűz alkalmas az emberi élet  kioltására, egyben az anyagi javakban nagy  károkat okozhat, nem is beszélve a környezeti károkról.

A magam részéről támogatom azt is, hogy ezen szabályok megszegőit  igen súlyos büntetéssel próbálják visszatartani!

Régen is féltek a tűz okozta károktól, és akkoriban aratás idején még nagyobb volt a kockázat a korszerűtlen kombájnok korában.

Vagy hatvan évvel ezelőtti az alábbi emlékem:

már termelőszövetkezeti idők jártak, nyári forróság volt, az aratás ideje. Minden épkézláb nő és  férfi a földeken dolgozott hajnaltól késő estig.

Csak az igen idősek maradtak otthon. Így került sor arra, hogy Nagymamámat kirendelték  tűzvédelmi ügyeletre.

Ez azt jelentette, hogy a falu legmagasabb pontjáról, a templom tornyából kellett figyelni, és tűz esetén meghúzni a harangokat Az adott napon korán reggel napi élelemml felszerelkezve Nagymamámmal és nővérkémmel elmentünk a templomba. Ez önmagában nem volt különös, hiszen vasárnap délelőttönként megfordultunk itt.

Nos elmentünk, de Nagymamám csak az orgonáig tudott felkapaszkodni, mi, két gyerek mentünk fel a toronyba, és egész nap kémleltük a vidéket..

Istennek hála úgy telt el a nap, hogy tüzet nem észleltünk.

Amit fontosnak tartok: a hatósági tilalmakat tartsuk be, de enélkül is mindenki – évszaktól és időjárástól függetlenül – kellő gondossággal járjon el tűzgyújtás esetén!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő