Orbán Viktor: Az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

Forrás: hirado.hu

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután Luc Frieden luxemburgi kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor elmondta, Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.
A két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán is – közölte Orbán Viktor, hozzátéve, luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségessége ügyében is.

Afrikából jöhetne gazdasági előny is – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Uniónak szüksége lenne egy nagy Afrika-tervre. Hozzátette: a soros magyar uniós elnökség mindent megtesz azért, hogy ez a terv megszülessen.

„A magyar elnökségnek terve, hogy sürgessen vagy egy közös döntést alakítson ki a tekintetben, hogy Európának sürgősen le kell tenni egy nagy Afrika-tervet az asztalra, ellenkező esetben Afrikából csak bajok fognak jönni, pedig jöhetne onnan gazdasági előny is, ha meg tudnánk erősíteni először is a kulcs-afrikai államokat. Ezt Magyarország régóta sürgeti, hogy az uniónak legyen egy nagy Afrika-terve, nem sok sikerrel tettük ezt” – mondta a kormányfő.

Mint ismert Orbán Viktor a héten fogadta a  Csádi Köztársaság elnökét. Az afrikai országgal a magyar kormány partnerségi együttműködés létrehozásán dolgozik a védelem, a gazdaság és az oktatás területén.

„A Száhel-térség, azon belül Csád kulcsfontosságú partnerünk az illegális migráció elleni küzdelemben. A csádi elnökkel ezért ma egy komplex együttműködési csomag végrehajtásában állapodtunk meg” – közölte akkor Orbán Viktor.

Csütörtökön egyébként diplomáciai nagyüzemet tart a miniszterelnök, hiszen a luxemburgi kormányfő előtt Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökét fogadta a Karmelita kolostorban.

Forrás: hirado.hu