Tagtársaink figyelmébe ajánljuk! Visszaélnek a Vöröskereszt emblémájával: így szúrhatod ki a csalást

Fotó MTI

Az elmúlt időszakban megnövekedett a vörös kereszt emblémával való visszaélések számára – hívta fel a figyelmet kedden a Magyar Vöröskereszt.

Közleményében a humanitárius szervezet közleménye mindenkit óvatosságra int a különösen a közösségimédia-felületeken terjedő, félrevezető információkkal kapcsolatban. Mint írják, a többi között gyanút kelthet…

  • ha a posztot nem a Magyar Vöröskereszt vagy valamelyik másik hivatalos szervezet tette közzé;
  • ha a kattintható hivatkozás címe nem értelmezhető vagy nem a hirdetés tárgyával kapcsolatos;
  • ha az embléma nem pontosan egyezik a hivatalos – fehér alapon vörös kereszt – emblémával;
  • vagy ha irreális ígéreteket tartalmaz a szöveg.

„Különösen fontos, hogy az emblémába vetett bizalom megszilárdítása békeidőben megtörténjen, hiszen a visszaélések elleni törekvést humanitárius válságidőszakban – legyen szó természeti katasztrófáról vagy eszkalálódott háborús konfliktusról – már túl késő elkezdeni” – hangsúlyozza a Magyar Vöröskereszt. Egyben arra kéri a magánszemélyeket, vállalatokat és egyéb szervezeteket, hogy körültekintően járjanak el, és mellőzzék a vörös kereszt embléma jogszerűtlen használatát.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok emblémájának használatát ugyanis a nemzetközin túl a hazai jog is szabályozza. Ezen emblémák a humanitárius tevékenységek alappillérei, és több mint 150 éve közvetítik az üzenetet: fegyveres konfliktus idején a fehér alapon nyugvó vörös keresztet vagy félholdat viselő segítők és az emblémával jelölt gépjárművek, eszközök védelmet élveznek a támadásokkal szemben. Az egészségügyi és humanitárius szereplők védelme és tiszteletben tartása minden résztvevő fél érdeke és kötelezettsége.

Forrás: hazipatika.com

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/visszaelnek-a-voroskereszt-emblemajaval-igy-szurhatod-ki-a-csalast