Dr. Németh Antal János: Néhány információ a humánegészségügyet, valamint az állat-és növényegészségügyet befolyásoló egyes tényezőkről

  1. Információk szerint Ukrajnában számos olyan növényvédőszert alkalmaznak, amelyeket az EU tagállamaiban már nem lehet használni. Például 2020-ban az EU-ban csak a szőlő és gyümölcstermesztésben 31 növényvédőszer alkalmazása nem volt megengedett. Ezen növényvédőszereknek az emberi és állati szervezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásait kimutatták

További információk szerint a Magyarországra is beszállított egyes gabonaféleség tételek aflatoxint kimutatható mértékben tartalmaztak. Az aflatoxin és egyéb gabonafélékben előforduló penészféleségek (pl ochratoxin, fuzárium toxinok, stb.) többek között vese és májkárosodást, okozhatnak és egyes daganatos megbetegedések kifejlődését is elősegíthetik.

2. Az EU a marhatartás jelentős korlátozását kívánja elrendelni. Mint ismeretes a marhahús és egyéb húsféleségek meghatározó mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, valin, triptofán treonin) amelyeket az emberi és állati szervezet nem tud előállítani és így élelmiszerekkel így többek között húsféleségek útján történő bevitelük nélkülözhetetlen. Ezek az aminósavak a fehérjék felépítésében meghatározó szerepet játszanak szerepet, és így pl. a belső szervek (vese, gyomor ), az immunrendszer idegrendszer normális működésében fontosak.. Ezért a szarvasmarha húsának is jelentős szerepe van a szervezet normális működésében. A marhahús az egyik meghatározó konyhai alapanyag.

3. A szarvasmarha trágya a termőföld termőképességének a fenntartásában is fontos. A a levágott állatokból származó alapanyagok (p1. bőrféleségek) pedig értékes ipari alapanyagok.

4. Fontos és kevésbé vizsgált kérdés, hogy a kész élelmiszerekben levő „kiegészítő anyagok” külön-külön talán nem, de együttes hatásukkal veszélyeztetik-e vagy nem az emberi és állati szervezet normális működését. Csak példaként szeretném elmondani, hogy az egyik kedvenc édességféleség az alapanyagokon felül milyen anyagokat tartalmaz: kakaős máz, cukor, pálmazsír, kakaópor, stabilizáló szer (E492), emulgeátor, lecitinek, aromák, tej savópor, glükóz, invert cukorszirup, pasztőrözött tojáslé, térfogatnövelő szerek: E 503, E 500 ) vaj, lecitinek, érkezési só, aroma, földimogyoró, egyéb dióféleségek, szezámmag, szója).

5. Kiemelném, hogy a pálmazsírt igen sokféle élelmiszer elkészítéséhez használják fel, ugyanakkor esetleges rákkeltő hatásának megvizsgálását már az EU is terve vette. A pálmazsírt pl. a kozmetikában is felhasználják. Figyelembe veendő például az is, hogy a gyógyszerek gyógyhatású készítmények számos testidegen vegyi anyagot tartalmaznak. Mindezen anyagok együttesen, továbbá esetleg hosszú idejű szervezeti felvételének káros vagy lehetséges együtthatását széles körben eddig nem vizsgálták.

6. Ugyancsak nem elhanyagolható problémának vélem, hogy a napi gyakorlatban elvégzett ellenőrzésekhez (alapanyagok, termékek) történő mintavételek, vizsgálati technikák, vizsgáló berendezések, műszerek validáltsága, a vizsgálatokban résztvevő személyek szakmai felkészítése, felkészültsége, részrehajlás mentessége megfelelően ellenőrzésre kerül-e.