Elborzasztó adat: egyre több fiatal lesz rákos, az élelmiszeripar állhat a háttérben

Fotó: Shutterstock

Nőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya – áll egy tudományos újságban.

https://bea19675c998fada8dcca99b22eacf46.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai állapotokat mérték fel. Eredményeik megerősítik a világ más régióiban dokumentált trendet – idézi a 24.hu a ScienceAlert című lapit.

Azt gyanítják, hogy a jelenségben a változó étrend, életmód és alvási szokások, a fokozódó elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, valamint a légszennyezés is szerepet játszik. Ez utóbbiról már az Infostarton is írtunk korábban.

Az 50 év alattiak megbetegedéseit vizsgálták 2010 és 2019 között, és több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akinél rákot mutattak ki.

A szakértők szerint a ráktípusok között

a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés.

Ezek közé tartozik a bélrák, amely a leggyakoribb volt a fiatal felnőtteknél 2019-ben.

A gyomor-bélrendszeri betegségek előretörését más tanulmányok is megerősítik.

A folyamathoz köze lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendek terjedésének.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/tudomany/2023/08/18/elborzaszto-adat-egyre-tobb-fiatal-lesz-rakos-az-elelmiszeripar-allhat-a-hatterben