Tojásból kinyert fehérjék tehetik olcsóbbá, hatékonyabbá a tiszta energiaforrásként kiemelkedően ígéretesnek tartott hidrogén előállítását – jelentették be japán kutatók. Az eredmény közelebb vihet a végső célhoz, vagyis a vízből történő, gazdaságos hidrogéngyártáshoz az oszakai egyetemen végzett kutatást vezető Yusuke Yamada szerint.
Az ipari hidrogént ma többnyire földgázból vagy egyéb fosszilis energiahordozókból gyártják, ami üvegházhatású gázok kibocsátásával jár.
Laboratóriumban azonban más módszerek is szóba jöhetnek, ám ezek a kémiai reakciók általában folyadék közegben zajlanak, viszonylag alacsony hatékonysággal. Az egyik legnagyobb gondot az okozza, hogy a folyadékban az egyes molekulák szabadon mozognak, viszonylag kicsi a megfelelő molekulák találkozásának az esélye, és a reakciók viszonylag lassan zajlanak, a kutatók pedig eddig nem találtak ideális megoldást a részecskék helyhez kötésére.
A japán kutatók a tojás fehérjéből viszont olyan kristályokat állítottak elő, amelyek apró rései meg tudják kötni a megfelelő molekulákat. Az úgynevezett lizozim kristályok rendkívül szabályos nanostruktúrája a kísérletek szerint jelentősen növeli a hidrogén-előállítás hatékonyságát.
(Forrás: Poultry World, magyarmezogazdasag.hu, K.K.)